ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι βιταμίνες που περιορίζουν τα γκρίζα μαλλιά

Υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες που σύμφωνα με μελέτες, έχουν την ικανότητα να αναστείλουν την διαδικασία του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

Η καθημερινή λήψη αυτών των βιταμινών μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, συνδέεται με το πρώιμο γκριζάρισμα των μαλλιών. Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και συνεργάζεται με το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β9, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς μεγαλώνετε, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές.

Τροφές: Τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, καθώς και τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Φυλλικό οξύ

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β-9 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Όπως η βιταμίνη Β12, έτσι και το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή της μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τον χρωματισμό των μαλλιών.

Τροφές: Πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι οι τροφές που περιλαμβάνουν το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τις φακές, τα ρεβίθια, τα σπαράγγια, το μαγειρεμένο ρύζι και τα ζυμαρικά.

Χαλκός και Σίδηρος

Μια ανεπάρκεια σε χαλκό ή σίδηρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Trace Element Research. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου του χαλκού και του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν επίσης εμφανή σε αυτή τη διαπίστωση. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία πολλών βασικών ενζύμων στο σώμα και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τροφές: Πλούσια σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι φακές. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το σπανάκι και οι φακές.

Χάπι για μαύρα μαλλιά

Επιστήμονες μελετούν συμπλήρωμα διατροφής το οποίο βασίζεται σε εκχυλίσματα φρούτων και μιμείται τη δράση ενός ενζύμου, του TRP-2, που συμμετέχει στη βιοσύνθεση της μελανίνης. Η μειωμένη δράση του εν λόγω ενζύμου έχει διαπιστωθεί ότι σταδιακά οδηγεί στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Το νέο χάπι, που μελετάται, εκτιμάται ότι θα λαμβάνεται καθημερινά ενόσω τα μαλλιά μας έχουν ακόμη το κανονικό τους χρώμα, με σκοπό να μην γκριζάρουν μελλοντικά.