ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Πόσο επικίνδυνη είναι η αποτρίχωση με λέιζερ

Η αποτρίχωση με λέιζερ, είναι η απάντηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Υπάρχουν ωστόσο απορίες σχετικές με την καταλληλότητα και την ασφάλεια της μεθόδου. Ειδικοί αποσαφηνίζουν:

Τι είναι το λέιζερ αποτρίχωσης

Τα λέιζερ είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική για συγκεκριμένες ενδείξεις. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά λέιζερ, το καθένα για διαφορετική χρήση. Το συγκεκριμένο μηχάνημα για τη μείωση της τριχοφυΐας παράγει φως το οποίο στοχεύει τη μελανίνη στον θύλακο της τρίχας. Καταστρέφοντας τον θύλακο της τρίχας, σταδιακά η τριχοφυΐα εξασθενεί και τελικά παύει να υπάρχει στο σημείο όπου εφαρμόζεται το λέιζερ.

Είναι επικίνδυνο;

Εάν έχει επιλεχθεί το κατάλληλο μηχάνημα και ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στα λέιζερ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Επίσης, ο χώρος όπου γίνεται το λέιζερ πρέπει να είναι διαμορφωμένος κατάλληλα- σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές- και πρέπει να φοράμε πάντα τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γιατί το λέιζερ είναι επικίνδυνο για τα μάτια.

Η χρήση του έχει παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας από τη χρήση των λέιζερ. Τα λέιζερ δεν είναι όπως η ακτινοθεραπεία. Δεν διεισδύουν στο σώμα ούτε επηρεάζουν άλλα όργανα. Έχουν συγκεκριμένο στόχο. Για παράδειγμα το λέιζερ αποτρίχωσης στοχεύει τη μελανίνη στον θύλακο της τρίχας και καταστρέφει μόνο αυτόν. Αυτό είναι εξακριβωμένο, διότι τα λέιζερ χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ιατρική.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

Το λέιζερ αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Πονάει;

Η χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται και από την ισχύ (την ενέργεια) που εμείς θα επιλέξουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αναισθητική κρέμα, οπότε η ενόχληση είναι μηδαμινή.

Πόσο διαρκεί;

Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Για παράδειγμα, η αποτρίχωση στις γάμπες μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, ενώ στις μασχάλες, που είναι μικρή περιοχή, περίπου πέντε λεπτά.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά την αποτρίχωση

Συνήθως, μετά την εφαρμογή του λέιζερ υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός, μία «κοκκινίλα», η οποία υποχωρεί γρήγορα. Προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας και φυσικά, στα εκτεθειμένα σημεία, μέρες με ηλιοφάνεια, η χρήση αντηλιακού.

Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Σε γενικές γραμμές, για τα πόδια και το μπικίνι συνήθως χρειάζονται 5- 8 συνεδρίες. Στις μασχάλες, κορμό και στήθος χρειάζονται περισσότερες φορές, περίπου 10- 12 συνεδρίες. Για τον λαιμό και το πρόσωπο, επειδή η τριχοφυΐα στην περιοχή είναι πολύ επίμονη, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν.

Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών

Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Από τον λαιμό και κάτω, όπου η τριχοφυΐα δεν είναι και τόσο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσο όρο περίπου δύο μηνών και γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα. Για τον λαιμό και το πρόσωπο, όπου η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη, τα μεσοδιαστήματα είναι μικρότερα, από ένα έως ενάμιση μήνα, όσο αδυνατίζει η τρίχα.

Αξίζει τον κόπο;

Υπάρχουν γυναίκες που ξυρίζουν τις τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα και υποφέρουν από θυλακίτιδες. Αν για παράδειγμα ξεκινήσουμε το λέιζερ αποτρίχωσης τον χειμώνα και κάνουμε την 3η ή 4η συνεδρία στις αρχές του καλοκαιριού, η γυναίκα δεν θα ασχοληθεί με τις τρίχες της για 2- 3 μήνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Σημαντικές λεπτομέρειες

* Η αποτρίχωση εφαρμόζεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας.

* Στις μικρότερες ηλικίες (π.χ. στην εφηβεία) η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη και ίσως χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

* Όταν η χαλάουα ή το ξύρισμα προκαλεί θυλακίτιδα ή μολύνσεις, το λέιζερ αποτρίχωσης αποτελεί τη μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση.

* Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται αλλά αποφεύγεται – για προληπτικούς λόγους – η χρήση λέιζερ.

* Επειδή συνήθως κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται τριχοφυΐα και σε σημεία που πριν δεν υπήρχε, μπορεί μετά να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

* Δεν συνιστάται η χρήση του λέιζερ αποτρίχωσης σε δέρμα που είναι μαυρισμένο από τον ήλιο και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για λίγες μέρες μετά. Το καλύτερο αποτέλεσμα υπάρχει όταν το δέρμα είναι λευκό και η τρίχα σκούρα.

* Πριν την αποτρίχωση πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών (π.χ.πολυκυστικές ωοθήκες). Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν εφαρμοστεί το λέιζερ.

* Εάν η περιοχή που θα αποτριχωθεί έχει προηγουμένως υποβληθεί σε αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον είκοσι μέρες πριν την εφαρμογή του λέιζερ, ώστε να έχουν βγει όλες οι τρίχες. Έτσι θα υπάρχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

* Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τριχοφυΐα είναι δυναμικό φαινόμενο, που σημαίνει ότι συνέχεια βγαίνουν καινούργιες τρίχες, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία.