ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

«Ψωμάκια» και τοπικό λίπος τέλος με τρεις μεθόδους

Σε μια εποχή όπου η αισθητική χειρουργική βελτιώνει διαρκώς τις μεθόδους της, τα «ψωμάκια» μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν.

Οι καινούργιες τεχνικές καταφέρνουν να αναρροφούν τα λιποκύτταρα χωρίς να τραυματίζουν το σώμα. Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης γίνεται μία ελάχιστη επεμβατική διαδικασία που μπορεί να σμιλέψει όλες τις ατέλειες, τόσο του σώματος όσο και του προσώπου. Έτσι, η διαδικασία της απομάκρυνσής του λίπους γίνεται πολύ πιο γρήγορη, εύκολη και αναίμακτη. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι οι μορφές ενέργειας που διαλύουν το λίπος και κάνουν πολύ πιο εύκολη την αναρρόφησή του. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι τραυματισμοί του σώματος. Καθώς ανοίγονται μικρότερες τομές και δεν προκαλούνται εκχυμώσεις, η ανάρρωση γίνεται ταχύτερα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά την επέμβαση στο γραφείο του.

Ειδικά αν πρόκειται για περιοχές με μικρή έκταση, όπως το προγούλι ή τα γόνατα, η ανάρρωση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Λιποδιάλυση με υπέρηχους

Όλα τα μόρια στη φύση, και φυσικά στο σώμα μας, έχουν μία ιδιοσυχνότητα με την οποία κάνουν ταλαντώσεις. Στα εργαστήρια της αισθητικής ιατρικής έχει εξακριβωθεί η ιδιοσυχνότητα του λίπους και έχει βρεθεί ότι με τους κατάλληλους υπέρηχους μπορούμε να σπάσουμε τα τοιχώματα των λιποκυττάρων. Έτσι, το στερεό λίπος μετατρέπεται σε υγρό και κατά συνέπεια διευκολύνεται η αναρρόφησή του. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της λιποαναρρόφησης γίνεται πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Οι υπέρηχοι κάνουν τη διαδικασία εντελώς ατραυματική. Στη συνέχεια το λίπος μπορεί να αξιοποιηθεί για να γεμίσει τις ρυτίδες, τα χείλη και τα ζυγωματικά. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, μπορεί να χρησιμεύσει για την αύξηση του στήθους ή των γλουτών. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης, γιατί το λίπος αποτελείται από ζωντανά λιποκύτταρα και καλό είναι να χρησιμοποιείται αμέσως.

Η διαδικασία

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο, εξοπλισμένο με τη συσκευή Vaser. Στην πάσχουσα περιοχή ανοίγονται μικρές τομές, μέσα από τις οποίες διοχετεύεται το διάλυμα της τοπικής αναισθησίας. Στη συνέχεια, εισάγεται η κεφαλή που εκπέμπει τους υπέρηχους και ακολουθεί η κάνουλα που θα αναρροφήσει το ρευστοποιημένο λίπος. Χάρη στους υπέρηχους, μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, χωρίς να τραυματιστούν οι ιστοί και τα μικροαγγεία της περιοχής.

Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά στις υποχρεώσεις του, με μόνη λεπτομέρεια τους επιδέσμους. Η ανάρρωση διαρκεί κατά 50% λιγότερο από όσο στην κλασική λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος συστήνεται ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν πολύ περιττό λίπος, γιατί με τη βοήθειά της μεγιστοποιούνται οι ποσότητες που απομακρύνονται και ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός.

Επέμβαση με ραδιοσυχνότητες

H επέμβαση διεξάγεται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος υψηλής τεχνολογίας, που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες οι οποίες διαλύουν το λίπος. Στη συνέχεια αναρροφάται με τις ειδικές κάνουλες. Με τη διαδικασία διάλυσης του λίπους να προηγείται, η αναρρόφηση γίνεται σχεδόν ατραυματικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μετεγχειρητικός πόνος, οι μώλωπες, τα οιδήματα και, κατά συνέπεια, η διάρκεια της ανάρρωσης.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στο λιπώδη ιστό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός θερμικού σοκ στους ινοβλάστες. Τα κύτταρα αυτά αντιδρούν όπως θα έκαναν και σε ένα απλό έγκαυμα, δηλαδή διεγείρουν τις αναπλαστικές τους λειτουργίες. Έτσι, παράλληλα με την απομάκρυνση του λίπους επιτυγχάνεται και η σύσφιξη του δέρματος. Τα ταλαιπωρημένα δέρματα, που έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, μπορεί να χειροτερεύσουν μετά τη λιποαναρρόφηση, αν αυτή γίνει με τις κλασικές μεθόδους. Αντίθετα, η τεχνική με τις ραδιοσυχνότητες λειτουργεί συγχρόνως και σαν λίφτινγκ, βοηθώντας στη σύσφιξη του δέρματος.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική, εξοπλισμένη με τη συσκευή Body Tite. Ο γιατρός ανοίγει μικροσκοπικές τομές, μέσα από τις οποίες διοχετεύει το διάλυμα της τοπικής αναισθησίας και στη συνέχεια, μέσα από τις ίδιες τομές, εισάγει τα ηλεκτρόδια-κάνουλες του μηχανήματος. Τα εργαλεία αυτά μεταφέρουν τη θερμική ενέργεια, που ρευστοποιεί το λίπος, ενώ παράλληλα, χάρη στις κάνουλές τους, το αναρροφούν. Την ίδια στιγμή, με την ενέργεια που μεταφέρουν, θερμαίνουν τους ινοβλάστες και έτσι προάγουν τις λειτουργίες της σύσφιγξης. Η δράση της συσκευής συντομεύει τη διάρκεια της επέμβασης και την κάνει να διαρκεί 30 έως 45 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή που αντιμετωπίζεται.

Ανάλογα με την έκταση της περιοχής, η ασθενής φορά ειδικό κορσέ για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, επιστρέφει αμέσως στις υποχρεώσεις της. Στη διάρκεια των τριών επόμενων μηνών, η εικόνα της περιοχής βελτιώνεται διαρκώς. Η μέθοδος των ραδιοσυχνοτήτων βρίσκει εφαρμογή σε «δύσκολες» περιοχές που υποφέρουν συγχρόνως τόσο από περιττό πάχος όσο και από χαλάρωση.

Μίνι λιποαναρρόφηση στο ιατρείο

Η τεχνική διεξάγεται στο ιατρείο, διαρκεί μόνο λίγη ώρα και το λίπος μπορεί στη συνέχεια να εγχυθεί σε διάφορα σημεία του προσώπου. Όταν διεξάγεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της δερματοχειρουργικής, η διαδικασία είναι ασφαλής, ενώ το αποτέλεσμα έχει 100% επιτυχία.

Το διάλυμα που εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή πριν από τη λιποαναρρόφηση είναι το μυστικό όχι μόνο για την ασφαλή τοπική αναισθησία, αλλά και για τη γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση, αφού έχει αιμοστατική δράση. Χάρη σε αυτό, επιτυγχάνουμε την ταχύτερη σύγκλειση των αγγείων, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι αιμορραγίες και τα αιματώματα, δηλαδή οι μώλωπες που εμφανίζονται συνήθως μετά τη λιποαναρρόφηση.

Η επέμβαση διεξάγεται σε ένα κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο. Ο ασθενής ξαπλώνει και ο πλαστικός χειρουργός εγχέει με ενέσεις το αναισθητικό διάλυμα. Έτσι διογκώνεται ο λιπώδης ιστός και η αναρρόφησή του διευκολύνεται. Στη συνέχεια, κάνει μία μικρή τομή και βάζει τη βελόνα (οι ειδικοί την ονομάζουν «κάνουλα»), που αναρροφά το λιπώδη ιστό.

Καθώς το λίπος είναι ζωντανός ιστός, ο οργανισμός χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να αναρρώσει από το «σοκ» της απομάκρυνσης των κυττάρων. Μετά την επέμβαση και για μια χρονική περίοδο 24 ωρών, το τοπικό αναισθητικό παραμένει στην περιοχή και ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος. Για ένα μήνα, οι ασθενείς φορούν έναν ελαφρύ ελαστικό κορσέ, που συγκρατεί το δέρμα στην καινούργια του θέση.