ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ρετινόλη και ρετινοειδή- Ποια είναι η διαφορά και τι πρέπει να προσέχετε

Χάρη στις ερευνητικές προσπάθειες 10ετιών, η σύγχρονη επιστήμη έχει πλέον στα χέρια της δύο πολύ αποτελεσματικά όπλα κατά των ρυτίδων. Οσοι ασχολούνται με την αντιγήρανση είναι βέβαιο ότι τα γνωρίζουν και τα δύο: ρετινόλη και ρετινοειδή.

Ναι, επιτέλους ο άνθρωπος κατάφερε να παρασκευάσει προϊόντα που δε μένουν στις υποσχέσεις, ούτε παίζουν με τις λέξεις, αλλά πραγματικά εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπο, τις κηλίδες στο δέρμα, συνολικά, βελτιώνουν την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος. 

Εφόσον και τα δύο είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους; Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ουσία η οποία κάνει την ουσιαστική δουλειά απέναντι στα σημάδια της γήρανσης, αυτό που βελτιώνει πραγματικά το δέρμα είναι το ρετινοϊκό οξύ. Το οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο δέρμα είτε μέσω θεραπειών με ρετινόλη, είτε με ρετινοειδή.

Η διαφορά τους είναι στην ένταση. Η ρετινόλη είναι απλώς ένας συγκεκριμένος τύπος ρητινοειδούς, ο οποίος απαιτείται να περάσει από πολλαπλά στάδια έως ότου να μετατραπεί σε ρετινοϊκό οξύ. Γι’ αυτό και συνήθως έχει πιο ήπια δράση, απαιτείται περισσότερος καιρός μέχρι να εμφανιστούν τα αποτελέσματά της. Και το πιο πρακτικό: Ως πιο ασθενής θεραπεία, μπορεί να πωλείται και χωρίς συνταγή ιατρού. 

Από την άλλη τα “ρετινοειδή” συνήθως αναφέρονται σε ισχυρότερα φάρμακα που χρογηγούνται μόνο με συνταγή, όπως η τρετινοΐνη (το γενικό όνομα για την Retin-A)*, η ταζαροτένη (tazarotene)** και η ανταπαλένη (adapalene)***. Καθώς έχουν περάσει λιγότερα στάδια επεξεργασίας, είναι πιο δραστικά. Αλλά χορηγούνται περισσότερο ως φάρμακα, παρά ως καλλυντικά. 

Πάντως, όλοι οι τύποι ρητινοειδών μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ερυθρότητα και ξεφλούδισμα. Οσο ισχυρότερο είναι το προϊόν, τόσο πιθανότερο είναι να δείτε τα συμπτώματα αυτά. Γι΄ αυτό και αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία, καλύτερα να αρχίσετε με μικρή ποσότητα, όχι μεγαλύτερη από ένα φουντούκι, 2 φορές την εβδομάδα, ώστε το δέρμα σας να συνηθίσει. Αν παρατηρήσετε κάποιο ερεθισμό, αραιώστε τη λοσιόν αντι-γήρανσης με ίσα μέρη μιας απαλής ενυδατικής κρέμας χωρίς λιπαρά.

* Η τρετινοΐνη (tretinoin) ανήκει στους διαφοροποιητικούς παράγοντες που προκαλούν διαφοροποίηση και ωρίμανση των κυττάρων, κυρίως της κοκκιώδους σειράς. Επίσης η τρετινοΐνη διεγείρει τη μιτωτική δραστηριότητα των θυλακιωδών επιθηλιακών κυττάρων, προκαλώντας εξώθηση των φαγεσώρων.

** Η ταζαροτένη (tazarotene), μέλος της ακετυλενικής τάξης των ρετινοειδών, είναι ένα προφάρμακο το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα στη δραστική ελεύθερη μορφή του, tazarotenic acid, μέσω διάσπασης εστερικών δεσμών. Η ταζαροτένη εμφανίζει τοπική αντιψωριακή δράση.

*** Η ανταπαλένη (adapalene) είναι ένα συνθετικό ρετινοειδές το οποίο έχει αποδειχθεί πως στους τύπους φλεγμονής in vivo και in vitro έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ανταπαλένη είναι ουσιαστικά σταθερή στο οξυγόνο και στο φως και είναι χημικώς μη δραστική ουσία. Μηχανικά, η ανταπαλένη ενώνεται, όπως η τρετινοΐνη, με συγκεκριμένους πυρηνικούς υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος, αλλά, αντίθετα από την τρετινοΐνη, δεν ενώνεται με πρωτεΐνες οι οποίες συνδέονται με τους κυτταροπλασματικούς υποδοχείς. Η δράση της ανταπαλένης συνίσταται στην ομαλοποίηση της διαφοροποίησης των επιθηλιακών κυττάρων των θυλάκων του δέρματος, η οποία οδηγεί στη δημιουργία μειωμένων μικροφαγεσώρων.