ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Θα κληρονομήσετε τις ρυτίδες της μαμάς σας;

Μπορεί ο τρόπος που θα γεράσετε να εξαρτάται από το DNA σας, αλλά τώρα η σύγχρονη τεχνολογία σας βοηθά να προλάβετε και να διορθώσετε ό,τι είναι γραμμένο στα γονίδια, αλλάζοντας το πεπρωμένο της επιδερμίδας σας.

Το πρόσωπο της μητέρας σας είναι σίγουρα ενδεικτικό για το πώς θα φαίνεστε σε μερικά χρόνια, πώς θα γεράσετε και ποια θα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει το δέρμα σας. Όσο όμως και αν μοιάζετε, ζείτε σε διαφορετικές εποχές και κατά συνέπεια έχετε διαφορετικές συνήθειες, τρόπο διατροφής και ζωής. 

Η μητέρα σαε ζούσε σε μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα, σε μια εποχή με λιγότερο στρες, ίσως να μη δούλευε και να κοιμόταν περισσότερες ώρες. Από την άλλη, οι κίνδυνοι της έκθεσης στον ήλιο δεν ήταν γνωστοί πριν από μερικές δεκαετίες, οι γυναίκες έκαναν ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία, ενώ η κοσμητολογία δεν είχε προχωρήσει αρκετά και τα καλλυντικά ήταν λιγότερο αποτελεσματικά. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη προδιάθεση όσον αφορά τη γήρανση –κάποιοι έχουμε προδιάθεση για χαλάρωση, άλλες για κηλίδες κ.λπ.–, αλλά λαμβάνοντας μέτρα προστασίας από τους εξωτερικούς παράγοντες, μπορείτε να διατηρηθείτε νέες για μεγαλύτερο διάστημα.

Κληρονομούνται οι ρυτίδες;

Το πάχος της επιδερμίδας μας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι κληρονομικό, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ρυτίδων. Όσο πιο λεπτό είναι το δέρμα, τόσο περισσότερες ρυτίδες θα αποκτήσετε και το πιθανότερο σε σχετικά μικρή ηλικία.

Αντιμετώπιση

Φροντίστε να ενυδατώνετε σωστά την επιδερμίδα από νεαρή ηλικία. Η ενυδάτωση θα ενισχύσει το υδρολιπιδικό φιλμ, θα τονώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και θα αποτρέψει το σχηματισμό ρυτίδων. Εφόσον οι ρυτίδες έχουν ήδη εμφανιστεί, χρειάζεστε μια στοχευμένη, αντιρυτιδική κρέμα προσώπου. Υπάρχουν συστατικά, όπως η ρετινόλη και τα πεπτίδια, που αποδεδειγμένα μειώνουν το βάθος των ρυτίδων.

Κληρονομείται η χαλάρωση; 

Εκτός από την ποιότητα και το πάχος της επιδερμίδας, μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση χαλάρωσης παίζουν η δομή των οστών και των μυών του προσώπου. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και λίπος και έτσι το σχήμα του προσώπου αλλοιώνεται. Όλα αυτά συμβαίνουν συνήθως στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και είναι κατά μεγάλο μέρος κληρονομικά.

Αντιμετώπιση

Χρησιμοποιήστε μια καλή, αντιοξειδωτική κρέμα που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας. Όσο πιο υγιή, ελαστική επιδερμίδα έχετε, τόσο περισσότερο θα αντισταθεί στη χαλάρωση. Επίσης, αν δεν το κάνετε ήδη, αρχίστε τη χρήση μιας κρέμας νύχτας, ειδικά για καταπολέμηση της χαλάρωσης. Το βράδυ είναι πιο εύκολο για τους μηχανισμούς αναδόμησης του δέρματος να διορθώσουν τις βλάβες που υφίσταται στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες. Η απώλεια βάρους, ειδικά αν γίνει απότομα, μπορεί να επηρεάσει τη δομή του προσώπου σας και να χαλαρώσει την επιδερμίδα σας. Αν διατηρείτε σταθερό το βάρος σας, θα έχετε και πιο σφριγηλό πρόσωπο καθώς μεγαλώνετε.

Οι κηλίδες είναι στα γονίδια;

Σίγουρα ο τύπος της επιδερμίδας μας καθώς και η απόχρωσή της είναι γραμμένα στα γονίδιά μας. Το πώς όμως θα λειτουργήσουν τα μελανοκύτταρα και ποιες διαταραχές μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας. Η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί υπερβολική παραγωγή μελανοκυττάρων, τα οποία δημιουργούν τις λεγόμενες κηλίδες ή πανάδες.

Αντιμετώπιση

Είναι πολύ δύσκολο να «σβήσετε» τις πανάδες, ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβετε τη δημιουργία τους. Και επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε τουλάχιστον να προστατεύεστε από αυτόν. Το χειμώνα αρκεί μία κρέμα ημέρας με αντηλιακό δείκτη, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι καλό να φοράτε -πάνω από την κρέμα σας- ένα αντηλιακό προϊόν, ακόμη και όταν βρίσκεστε στην πόλη. Τα προϊόντα φροντίδας και τα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικά συστατικά –όπως το λυκοπένιο ή το β-καροτένιο– ενισχύουν την επιδερμίδα ενάντια στις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας. Αν έχετε ήδη αποκτήσει κηλίδες, μπορείς να δοκιμάσετε ειδικά προϊόντα, με φυτικά εκχυλίσματα που τις αποχρωματίζουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν τις εξαφανίζουν. 

Το δέρμα θα χάσει τη λάμψη του;

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας λεπταίνει, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και το πρόσωπο δεν χάνει μόνο τη σφριγηλότητα, αλλά και τη λάμψη του. Αυτό οφείλεται στο ότι καθώς το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, με μικρότερο στρώμα κολλαγόνου, δεν αντανακλά ομοιόμορφα και σωστά το φως και έτσι δείχνει θαμπό. Η θαμπή αυτή όψη μπορεί συχνά να προσθέτει περισσότερα χρόνια από ό,τι οι ρυτίδες ή η χαλάρωση.

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς το δέρμα θα χάσει το πάχος του με το πέρασμα του χρόνου. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε προϊόντα που τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν το δέρμα να αντανακλά ομοιόμορφα το φως. Στον δερματολόγο μπορείτε να δοκιμάσετε θεραπείες για τόνωση της μικροκυκλοφορίας, καθώς και χημικά peelings που θα δώσουν στην επιδερμίδα πιο λεία, ομοιόμορφη όψη.