ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Το botox εκσυγχρονίζεται

Το φάρμακο με τη δεύτερη πιο αναγνωρίσιμη εμπορική ονομασία στον κόσμο, μετά το βιάγκρα, ξεκίνησε την «καριέρα» του το 1989 ως μία οφθαλμολογική θεραπεία για τον σπασμό του βλεφάρου.

Όταν οι γιατροί ανακάλυψαν την ευχάριστη «παρενέργεια» που είχε στις ρυτίδες της περιοφθάλμιας περιοχής, άρχισαν να το χρησιμοποιούν για αντιγηραντικούς σκοπούς.

Σήμερα αποτελεί το μπεστ-σέλερ των αισθητικών επεμβάσεων και χρησιμοποιείται ως πανάκεια για μία σειρά προβλημάτων, από την υπεριδρωσία μέχρι τις ημικρανίες. Μετά από αρκετά χρόνια πείρας από τις εφαρμογές του, οι πλαστικοί χειρουργοί αλλάζουν τους κανόνες του μπότοξ.

Σε ποιες ρυτίδες χρησιμοποιείται

Με την ψευδαίσθηση του «όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά», οι γυναίκες εθίζονταν στο παγωμένο εφέ και ζητούσαν από τον γιατρό τους όλο και περισσότερο. Σήμερα οι κανόνες έχουν αλλάξει. Οι πλαστικοί χειρουργοί αποσαφηνίζουν ότι το μπότοξ δεν είναι σωστό να γίνεται σε όλες τις ρυτίδες. Συνήθως οι κάθετες ρυτίδες (στο μεσόφρυο, οι ρυτίδες του καπνιστή, οι “γραμμές της λύπης”), δηλαδή αυτές που δημιουργούνται από την υποχώρηση των όγκων, είναι εκείνες που ευθύνονται για την εικόνα της γήρανσης. Σε αυτές μπορούμε να κάνουμε ενέσεις μπότοξ.

Στις οριζόντιες (τις ρυτίδες στο μέτωπο και στο “πόδι της χήνας”) οι πλαστικοί πρέπει να είναι φειδωλοί. Ειδικότερα, στο μέτωπο οι μεγάλες δόσεις μπορούν να αλλοιώσουν την έκφραση. Ο μετωπιαίος μυς είναι αυτός που ανασηκώνει τα φρύδια όταν εκφραζόμαστε. Αν εγχυθούν μεγάλες ποσότητες φαρμάκου, τότε θα παραλύσει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Για να αποφευχθεί η παγωμένη έκφραση, λοιπόν, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των οριζόντιων ρυτίδων.

Ποια είναι η σωστή συχνότητα

Μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και ανακοινώθηκε στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής έδειξε ότι μετά από τακτικές επαναλήψεις επί 2 χρόνια οι ασθενείς μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα. Ο καθηγητής Ρότζερ Ντέιλι μελέτησε 50 γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών που έκαναν ενέσεις μπότοξ κάθε 6 μήνες για 2 χρόνια. Σύμφωνα με αυτόν, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο με εξίσου καλά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση επιμηκύνεται και ότι το κόστος μειώνεται.

Υπέρ της πρόληψης

Μέχρι τώρα οι ενέσεις μπότοξ γίνονταν για να σβήνουν τις υπάρχουσες ρυτίδες. Ωστόσο, σήμερα επιστρατεύονται πριν ακόμη εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τους, για να εμποδίσουν τον σχηματισμό τους. Μία μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας απέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Η έρευνα έγινε σε δίδυμες αδελφές, από τις οποίες μόνο η μία έκανε ενέσεις μπότοξ. Μετά από 13 χρόνια συστηματικής εφαρμογής, η μία δεν είχε ρυτίδες και το δέρμα της έδειχνε ξεκούραστο, χωρίς σημάδια από συνοφρύωση ή άλλους μορφασμούς, ενώ η άλλη είχε απ’ όλα. Ο μοναδικός τρόπος για να προλάβει κανείς τη μετατροπή των δυναμικών (από τις εκφράσεις) ρυτίδων σε μόνιμες στατικές είναι να επέμβει στους μυς. Εμποδίζοντας την κίνησή τους, αποφεύγονται οι εκφράσεις και κατά συνέπεια δεν ταλαιπωρείται το δέρμα. Με την τακτική χρήση του μπότοξ αναβάλλετε τις συσπάσεις του δέρματος επ’ αόριστον.

Τα πρωτόκολλα εξατομικεύονται

Κάθε γυναίκα γερνάει με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες υποφέρουν από λεπτές γραμμές στα μάτια από την ηλικία των 25 ετών. Άλλες πάλι φτάνουν στα 40 με ξεκούραστο βλέμμα, ωστόσο παραπονιούνται για τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο. Το μπότοξ δεν είναι ίδιο για όλες. Ο γιατρός είναι εκείνος που αποφασίζει τον τρόπο της εφαρμογής σε κάθε περιοχή ανάλογα με την ένταση της εκφραστικότητας, τον τύπο του δέρματος και τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, ηλιοθεραπεία) της γυναίκας. Εκείνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το φάρμακο. Ο γιατρός μπορεί να κάνει το διάλυμα περισσότερο ή λιγότερο ισχυρό, να εγχύσει περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα σε κάθε περιοχή, να επαναλαμβάνει πιο συχνά ή πιο σπάνια τις ενέσεις. Ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθείται, οι επαναλήψεις γίνονται από 1 φορά κάθε 6 μήνες έως 1 φορά κάθε 2 χρόνια.

Οδηγίες για μετά την εφαρμογή

Αμέσως μετά τις ενέσεις και για 4 ώρες δεν ξαπλώνετε, γιατί ίσως προκληθεί διάχυση της τοξίνης. Την ίδια μέρα, αλλά και την επόμενη, αποφεύγετε τον ζεστό αέρα, όπως αυτόν από το σεσουάρ, αλλά και τους ζεστούς χώρους, όπως τη σάουνα. Δεν κάνετε γυμναστική για 24 ώρες και προστατεύεστε από την έντονη εφίδρωση. Αν θέλετε να διορθώσετε μία βαθιά ρυτίδα με αυξητικό υλικό, δεν το κάνετε στο ίδιο ραντεβού. Αφήνετε να περάσουν 20 ημέρες περίπου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα του μπότοξ, και στη συνέχεια βλέπετε αν και ποιες ρυτίδες χρειάζονται γέμισμα.