ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τι συμβαίνει αν “σκάσουν” τα εμφυτεύματα στο στήθος;

Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, αλλά μπορεί τα εμφυτεύματα μετά από μια αυξητική στήθους να “σκάσουν” ή να παρουσιάσουν κάποια διαρροή.

Μελέτες εμφυτευμάτων στήθους σιλικόνης υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα εμφυτεύματα διαρκούν 7-12 χρόνια, αλλά κάποια ενδέχεται να σπάσουν ακόμα και κατά τους πρώτους μήνες ή τα πρώτα χρόνια μετά την προσθετική, ενώ άλλα διαρκούν περισσότερα από 15 χρόνια.

Οι κατασκευαστές δίνουν ένα ποσοστό 1-5% να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα – για παράδειγμα να σπάσει – τα πρώτα 10 χρόνια. Το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 15-20% από τα 20 χρόνια και μετά. Τα νέας τεχνολογίας ενθέματα δίνουν εγγύηση έως και 20 χρόνια ή ακόμη και εφ’ όρου ζωής. Πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση προβλήματος η αντικατάσταση γίνεται εντελώς δωρεάν.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του FDA, οι περισσότερες γυναίκες είχαν τουλάχιστον ένα σπασμένο εμφύτευμα μέσα σε 11 χρόνια. Επίσης, η σιλικόνη μεταφέρθηκε έξω από την κάψουλα του μαστού στο 21% των γυναικών, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες δεν το είχαν αντιληφθεί.

Πολλές γυναίκες με εμφυτεύματα πήγματος σιλικόνης δεν γνωρίζουν ότι τα εμφυτεύματα τους είναι σπασμένα ή έχουν διαρροή. Ο πλαστικός χειρουργός Dr. Scott Spear και πη ρώην διευθυντής του γραφείου της FDA για την υγεία των γυναικών, Dr. Susan Wood, επισημαίνουν ότι “η απεικόνιση με μαγνητική είναι ο πιο ακριβής τρόπος ανίχνευσης ρήξης. Μια μαστογραφία μπορεί να είναι ανακριβής για την ανίχνευση πιθανής ρήξης. Αν το εμφύτευμα έχει ήδη σπάσει, η πίεση από μια μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή της γέλης σιλικόνης από το εμφύτευμα”.

Τι συμβαίνει αν σκάσουν τα εμφυτεύματα;

Οταν ένα εμφύτευμα σιλικόνης στο στήθος «σκάσει», μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή αλλαγές στο περίγραμμα ή το σχήμα του στήθους. Η ρήξη στα εμφυτεύματα σιλικόνης δεν πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού, αναπαραγωγικά προβλήματα ή κάποιου είδους νόσο του συνδετικού ιστού, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι δυνατόν, ωστόσο, να υπάρξει φλεγμονή στον ινώδη ιστό. Μπορεί ακόμα να σχηματιστούν πρόσθετες ουλές στον ιστό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε:

  1. Πόνο, πόνο ή οίδημα στην πληγείσα περιοχή του μαστού
  2. Αλλαγή του μεγέθους του στήθους ή του σχήματός του
  3. Εξογκώματα στην περιοχή του στήθους που επηρεάστηκε
  4. Μαλάκωμα ή σκλήρυνση του μαστού

Αν έχετε εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχουν υποστεί ρήξη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη ρήξη με μια εξέταση όπως η μαγνητική τομογραφία.

Εάν έχετε μια σιωπηλή ρήξη -που δεν προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα- η θεραπεία εξαρτάται από εσάς. Μερικές γυναίκες υιοθετούν την προσέγγιση της αναμονής, ενώ άλλες προτιμούν να αφαιρέσουν και να αντικαταστήσουν το εμφύτευμα. Ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών.

Εάν έχετε μια ρήξη εμφυτευμάτων σιλικόνης που προκαλεί σημάδια ή συμπτώματα, ο γιατρός πιθανώς θα σας συστήσει χειρουργική αφαίρεση. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να τοποθετηθεί ταυτόχρονα και ένα νέο εμφύτευμα.