ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

To κινητό και ο υπολογιστής, σας προκαλoύν ρυτίδες

Έχουμε ακούσει δεκάδες φορές για τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τις βλαβερές επιπτώσεις του στο δέρμα, αλλά αυτή τη φορά έρευνες φέρνουν στην επιφάνεια ένα άλλο επιβλαβές φως.

Το μπλε φως, γνωστό ως Φως Υψηλής Ενέργειας (HEV). Ναι, είναι το φως που εκπέμπουν οι φορητοί υπολογιστές, οι οθόνες tablet και το τηλέφωνό σας, το οποίο όλοι κοιτάμε επί πολλές ώρες τη μέρα.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες στο δέρμα» εξηγεί η δερματολόγος Δρ Stefanie Williams. Οξείδωση είναι η σταδιακή βλάβη στο δέρμα που παράγει ελεύθερες ρίζες – ασταθή ηλεκτρόνια που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Το μπλε φως έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το φως UVA και UVB, ώστε να μπορεί να διεισδύσει πιο βαθιά στο δέρμα και να καταστρέψει το DNA των κυττάρων και το κολλαγόνο και την ελαστίνη που διατηρούν το δέρμα σταθερό και εύπλαστο. Εάν η ζημιά συμβαίνει για μεγάλο διάστημα, προκαλεί ρυτίδες.

Η επίδραση του φωτός HEV στο δέρμα είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη και κάποιοι πιστεύουν ότι η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB δεν είναι πλέον αρκετή.

«Κατά μέσο όρο κάθε μέρα λαμβάνουμε καθημερινά περισσότερες από έξι ώρες προβολής HEV, επομένως μια αποτελεσματική άμυνα είναι πρωταρχικής σημασίας. Το HEV αποδυναμώνει το προστατευτικό φράγμα του δέρματος και ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης, που προκαλεί πανάδες».

Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό; «Οι επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η έκθεση αυτή μπορεί να επιταχύνει τις αλλαγές του χρωματισμού του δέρματος και να προσθέσει λεπτές γραμμές και ρυτίδες».

Ο περιορισμός του χρόνου που κοιτάτε την οθόνη σας ωφελεί την υγεία σας καθώς και το δέρμα σας. Για να προστατευτείτε, αρχικά δείτε αν οι ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας επιτρέπουν την επιλογή “κίτρινο φως” και καθορίστε ένα προστατευτικό μπλε φωτός στις συσκευές σας. Αν φοράτε γυαλιά, είναι πιθανό ο οπτικός σας να σας συστήσει να βάλετε τζάμι που προστατεύει από το μπλε φως.

Επίσης, στην αγορά υπάρχουν κάποια αντιηλιακά που προσφέρουν προστασία από το μπλε φως ή περιέχουν αντιοξειδωτικά για την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών.