ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ξεκινά η ψυχολογική αξιολόγηση των ατόμων που θέλουν να κάνουν πλαστική επέμβαση

Σύμφωνα με νέα απόφαση του Συμβουλίου Πλαστικών Χειρουργών (Joint Council for Cosmetic Practitioners – JCCP), οι κλινικές του Ηνωμένου Βασιλείου που προσφέρουν μεθόδους όπως το Botox και τα fillers θα αρχίσουν να αξιολογούν τους ασθενείς για τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα νέα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των ατόμων που μπορεί να είναι ευάλωτα. Το προσωπικό των κλινικών θα εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζει τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η δυσμορφική διαταραχή του σώματος (BDD), που μπορεί να προκαλέσει την εμμονή των ανθρώπων με την εμφάνισή τους.

“Οι αυστηρότεροι έλεγχοι για την προστασία της ψυχικής υγείας των νέων είναι ένα θετικό βήμα”, δήλωσε ο καθηγητής Δρ Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του NHS England.

Ωστόσο, πιστεύει ότι τα νέα μέτρα δεν είναι αρκετά. “Η εμφάνιση είναι ένα από τα πράγματα που έχουν τεράστια σημασία για τους νέους και ο βομβαρδισμός τους με ιδεατές εικόνες, καθώς και η προσβασιμότητα σε γρήγορες λύσεις διόρθωσης συμβάλλουν στη δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων και άγχους”.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι κλινικές που είναι μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου είναι υποχρωμένες να συμμορφωθούν με το νέο κανονισμό. Τα botox και τα fillers, όμως, δεν γίνονται πλέον αποκλειστικά και μόνο από πλαστικούς χειρουργούς, αλλά και δερματολόγους ή άλλους επαγγελματίες του κλάδου υγείας. Η συγεκριμένη απόφαση δεν τους αφορά.

Η Αυστραλιανή Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών σχολίασε σχετικά, μεταφέροντας τη συγκεκριμένη ανησυχία:

“Έχουμε πλήρη επίγνωση και ανησυχία για πιθανά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η σωματική δυσμορφία, που επηρεάζουν μερικούς ανθρώπους που προχωρούν σε αισθητικές επεμβάσεις. Οι Πλαστικοί Χειρουργοί εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας και να παραπέμπουν τους ασθενείς σε ψυχολόγους. Επεμβάσεις, όμως, όπως το botox και τα fillers, διεξάγονται από μια σειρά επαγγελματιών που δεν έχουν εξειδικευμένη χειρουργική κατάρτιση και δυστυχώς στην Αυστραλία ορισμένες κλινικές στοχεύουν σε ευάλωτους ανθρώπους και εκμεταλλεύονται τις ανασφάλειες τους για να κερδίσουν χρήματα”.