ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αυξητική στήθους και θηλασμός – Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μια αυξητική στήθους και σκοπεύετε να γίνετε μητέρες, καλό είναι να είστε ενημερωμένες σχετικά με ό,τι αφορά το θηλασμό.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αυξητικής στήθους μπορούν να θηλάσουν αλλά κάποιες που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με τομή στην θηλή μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες.

Επίσης οι γυναίκες με τομή στη θηλή μπορεί να έχουν, εκτός από τον τραυματισμό των γαλακτοφόρων πόρων, και μικροπροβλήματα αισθητικότητας της θηλής λόγω μικροτραυματισμών των αισθητικών νευρικών απολήξεων του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω.

Τα προβλήματα στο θηλασμό προκύπτουν αν ο χειρουργός κόψει τους γαλακτοφόρους πόρους στο χειρουργείο ή κάποια σημαντικά αισθητικά νεύρα. Εάν ο πλαστικός χειρουργός επιλέξει να κόψει μέρος του αδένα, τότε μπορεί να υπάρξει μία μείωση της ποσότητας γάλακτος στο θηλασμό, η οποία είναι της τάξεως του 10-20%. Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί, πάντως, που τοποθετούν το ένθεμα από τη θηλή, δεν κόβουν στοιχεία του αδένα.

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί μπορεί να γίνουν πιο συχνά στην τομή από τη θηλή ενώ δεν παρατηρούνται στην τομή κάτω από τον μαστό, την λεγόμενη υπομαστική τομή (IMF-inframmary fold incision).

Εάν μια γυναίκα προβληματίζεται με το θηλασμό πρέπει να επιλέξει άλλη τομή από αυτή της θηλής και επιπλέον να αποφύγει τα πολύ μεγάλα ενθέματα που πιέζουν τους γαλακτοφόρους πόρους και εμποδίζουν την ροή του γαλάκτος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Αμερικής (ΙΟΜ), οι γυναίκες με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στήθους, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής στήθους, έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν ανεπαρκή παροχή γάλακτος για θηλασμό. Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες για την ποιότητα του μητρικού γάλακτος αλλά δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια μελέτη σε ένα μικρό δείγμα γυναικών με εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος έδειξε ότι τα παιδιά που θηλάστηκαν από αυτές τις μητέρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πλατίνας τοξικής μορφής στο αίμα τους από παιδιά που γεννήθηκαν από τις ίδιες γυναίκες αλλά πριν βάλουν εμφυτεύματα στο στήθος.