ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Χαλάρωση στα μπράτσα: Βραχιονοπλαστική ή λιποαναρρόφηση;

Με τη βραχιονοπλαστική διορθώνεται η χαλάρωση που παρατηρείται στα μπράτσα.

Η χαλάρωση στα μπράτσα είναι ένα αντιαισθητικό φαινόμενο και ενοχλεί πολλές γυναίκες. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σε ασθενείς που έχουν χάσει βάρος αλλά και λόγω της χαλάρωσης του δέρματος στα χέρια με το πέρασμα του χρόνου. Δυστυχώς όμως ούτε η γυμναστική ούτε οι διάφορες κρέμες μπορούν να κάνουν σύσφιξη στο ‘κρεμασμένο’ αυτό δέρμα. 

Εάν υπάρχουν μέτριες υπερλιπώσεις στους βραχίονες, και καλή ελαστικότητα του δέρματος συνήθως αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση. Συνήθως συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος ενώ πολύ συχνά επίσης λόγω απώλειας βάρους ή με την πάροδο της ηλικίας ασχέτως της συσσώρευσης λίπους το δέρμα κρέμεται με τρόπο αντιαισθητικό. Στις περιπτώσεις αυτές η λύση δίνεται με τη βραχιονοπλαστική, δηλαδή τη διόρθωση της χαλάρωσης που υπάρχει στα μπράτσα και τη μασχάλη.

Τεχνικές

Ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική.

Όταν πρόκειται για συσσώρευση λίπους με καλή ελαστικότητα του δέρματος και ελάχιστη χαλάρωση γίνεται προσεκτική και στοχευμένη επιφανειακή λιποαναρρόφηση. Το δέρμα συνήθως χρειάζεται 3-4 μήνες για να ρικνωθεί και να μειωθεί η χαλάρωσή του. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Σε μικρού εως μέτριου βαθμού χαλάρωσης μπορεί να γίνει διόρθωση με μικρή τομή στο όριο της μασχάλης, χωρίς επιπλέον επιμήκη τομή. Το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε έτσι να αποφύγουμε τις μεγάλες τομές της κλασικής βραχιονοπλαστικής και να τις κρύψουμε κοντά στη μασχάλη, όπου είναι λιγότερο εμφανείς. Στην τεχνική αυτή γίνεται συνδυασμός με λιποαναρρόφηση, που θα δώσει ένα αισθητικά ανώτερο αποτέλεσμα.

Σε μεγάλου βαθμού χαλάρωση είναι απαραίτητες οι κατά μήκος τομές, συνήθως στην έσω επιφάνεια του βραχίονα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς έχουν μια μέτρια ή εκτεταμένη χαλάρωση του δέρματος στα μπράτσα χωρίς ή ελάχιστη περίσσεια λίπους. Είναι συνήθως άτομα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους με κακή ελαστικότητα του δέρματος. Αυτοί οι ασθενείς είναι υποψήφιοι για την λεγόμενη βραχιονοπλαστική όπου απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος. Συνήθως γίνεται μια επιμήκης τομή, η οποία ξεκινάει από τη μασχάλη και καταλήγει στον αγκώνα. Αναλόγως τεχνικής η τομή μπορεί να γίνει είτε στο εσωτερικό του βραχίονα είτε στην πίσω περιοχή. Συνήθως η εσωτερική τομή είναι λιγότερο ορατή.

Σε ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση που επεκτείνεται κάτω από το ύψος της μασχάλης είναι επίσης αναγκαίο να επεκταθούν οι τομές προς τα κάτω, συνδυάζοντας μια πλαστική Ζ, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργικότητα του βραχίονα.