ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Έξι διευκρινίσεις για την αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους είναι μια από τις δημοφιλέστερες πλαστικές επεμβάσεις που επιλέγουν οι γυναίκες. Χρήσιμο είναι λοιπόν, να γνωρίζετε κάποια πράγματα για την αισθητική επέμβαση.

Τι είναι η αυξητική στήθους

Είναι η αισθητική χειρουργική επέμβαση με την οποία αυξάνουμε το μέγεθος του γυναικείου στήθους χρησιμοποιώντας προθέσεις σιλικόνης. Με τον τρόπο αυτόν, ο μαστός αυξάνεται σε όγκο, γίνεται πιο στητός και βγάζει προς τα έξω την εικόνα ενός συμμετρικού, όμορφου στήθους. Οι προθέσεις σιλικόνης χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα στρογγυλό ή σταγόνας με περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο σιλικόνη ή φυσιολογικό ορό.

Ποιες είναι οι υποψήφιες

Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό χαλαρό στήθος που τους δημιουργεί ένα αίσθημα κατωτερότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραδέχονται στη συζήτησή τους με τον πλαστικό χειρουργό ότι ντρέπονται να κυκλοφορήσουν το καλοκαίρι στην παραλία φορώντας το μαγιό τους, ενώ έχει τύχει να δηλώσουν ότι σε μικρότερες ηλικίες αποφεύγουν να δημιουργήσουν σχέσεις επειδή δε νιώθουν άνετα με το στήθος τους. Το ηλικιακό εύρος είναι μεγάλο και αφορά σε γυναίκες από 18 έως και 50 ετών. 

Είναι ακίνδυνες οι προθέσεις σιλικόνης;

Μετά από συζητήσεις και έρευνες που έγιναν προ δεκαετίας, κυρίως στις ΗΠΑ από τον FDA. (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), διαπιστώθηκε ότι είναι ακίνδυνες, δεν δημιουργούν παρενέργειες στον οργανισμό ή κακοήθειες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στην αισθητική χειρουργική όσο και αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή.

Τι να περιμένετε από τον πλαστικό χειρουργό

Αρχικά, ο γιατρός πρέπει να διαπιστώσει ότι η απόφαση της επέμβασης είναι κάτι που το θέλετε πραγματικά και ότι δεν επηρεάζεστε από τρίτους να κάνετε κάτι χωρίς τη θέλησή σας. Στη συνέχεια, και αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας, θα περάσετε στο εξεταστήριο, όπου θα δει το πρόβλημά σας και θα καταλήξει στο είδος και το μέγεθος των προθέσεων, ανάλογα με την ανατομία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας άποψη. Η επιλογή των προθέσεων σιλικόνης πρέπει να γίνεται με κριτήρια υγειονομικής ασφάλειας που προσδιορίζονται από αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου, όπως π.χ. ο FDA στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από τον θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα με τον σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών.

Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής απ’ όπου θα μπει η σιλικόνη, αν θα γίνει στα όρια της θηλέας άλω, υπομαστικά ή στη μασχάλη.

Μετά από αυτόν τον λεπτομερή έλεγχο, δίνονται οι απαραίτητες προεγχειρητικές οδηγίες και ζητούνται οι ανάλογες εξετάσεις.

Πως γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου. Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 εκατοστά και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη), είτε κάτω από τον θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.

Πως εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία

Για αυτήν την επέμβαση δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά η ασθενής φεύγει την ίδια μέρα. Υπάρχει μια ήπια πιεστική επίδεση για τις πρώτες 3-4 ημέρες και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα απαιτείται η χρήση ειδικού στηθόδεσμου που παρέχει ασφάλεια, προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.

Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη, τις απότομες κινήσεις και δεν οδηγείτε για 10-15 μέρες. Στη δουλειά, εάν δεν είναι χειρωνακτική εργασία, επιστρέφετε μετά από 4-5 μέρες από το χειρουργείο, διαφορετικά μετά από 15-20 ημέρες. Το γυμναστήριο επιτρέπεται μετά από έναν μήνα περίπου.

Πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες των πλαστικών χειρουργών ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Το αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται φανερό αμέσως και δικαιώνει την απόφαση για τοποθέτηση σιλικόνης.