ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Κερατίνη στα μαλλιά: Πλεονεκτήματα και «ψιλά γράμματα»

Γύρω από τις θεραπείες κερατίνης, όσο δημοφιλείς κι αν είναι, υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το κατά πόσο κάνουν καλό στην τρίχα και για το αν είναι ασφαλής για κάθε τύπο μαλλιών.

Τα μαλλιά αποτελούνται από κερατίνη, μία δομική πρωτεΐνη, η οποία όμως καταστρέφεται λόγω ηλικίας και χημικών παραγόντων. Αυτό που κάνει η θεραπεία κερατίνης είναι να αναπληρώνει τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, αναδομώντας τις κατεστραμμένες, πιο αραιές περιοχές της τρίχας.

Εφαρμόζοντας τοπικά κερατίνη στα μαλλιά σας, με ένα σαμπουάν για παράδειγμα, δεν πρόκειται ποτέ να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα με την εν λόγω θεραπεία. Αυτό που θα καταφέρετε είναι να θρέψετε και να ενυδατώσετε την τρίχα, αλλά όχι να την ισιώσετε για περίπου 12 βδομάδες.

Πριν αποφασίσετε

H θεραπεία κερατίνης δεν είναι μόνο μία. Υπάρχει η κανονική ισιωτική θεραπεία, που καλείται και brazilian blowout, και αυτή που είναι για de-frizz και λάμψη. Με την ποικιλία διαθέσιμων επιλογών όμως, οι όροι αυτοί πολλές φορές συγχέονται μεταξύ τους και είναι λογικό να σας μπερδέψουν. Γι αυτό, πριν κάνετε την αλλαγή, συμβουλευτείτε τον κομμωτή σας και εξηγήστε του, τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε. Ειδικά αν είστε ξανθές, η γνώμη του ειδικού κρίνεται απαραίτητη, καθώς η θεραπεία κερατίνης μπορεί να ατονίσει το χρώμα σας.

Η διαδικασία

Η κλασική θεραπεία κερατίνης για ίσιωμα περιλαμβάνει κορεσμό των μαλλιών για 20 λεπτά σε διάλυμα φορμαλδεΰδης, το οποίο καλύπτει εξωτερικά κάθε τρίχα σαν πανοπλία. Έπειτα ακολουθεί στέγνωμα και πέρασμα με πρέσα ισιώματος. Από την άλλη πλευρά, οι θεραπείες κερατίνης για λείανση στερούνται φορμαλδεΰδης και φτάνουν μέχρι το εσωτερικό της τρίχας. Κατά τα άλλα η εφαρμογή είναι ίδια, το μόνο που αλλάζει να είναι η φόρμουλα, το αποτέλεσμα και η διάρκεια. Η πρώτη διαρκεί περίπου 3 μήνες και 4 με 6 μήνες η δεύτερη.  

Τα χημικά δεδομένα

Δυστυχώς, οργανικά και φυσικά συστήματα ισιώματος των μαλλιών, και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα, δεν υπάρχουν. Οπότε, αν θέλετε να μετατρέψετε τα σγουρά μαλλιά σας σε απόλυτα ίσια, θα πρέπει να αποδεχτείτε τις χημικές ουσίες και τη φορμαλδεΰδη.

Βέβαια, σύμφωνα με τον EPA (Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών), η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνος ουσία και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όταν η έκθεση σ’ αυτήν είναι συχνή. Δεδομένου όμως ότι κάνετε την θεραπεία το πολύ  3 φορές τον χρόνο και σε καλά αεριζόμενο χώρο (ειδικά σε εξωτερικό ή με τα παράθυρα ανοιχτά), δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία σας.

Να θυμάστε, ότι ακόμη κι αν η θεραπεία κερατίνης δεν αναγράφει την φορμαλδεΰδη στη σύστασή της, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει. Πώς γίνεται αυτό; Στην ουσία η φορμαλδεΰδη δεν είναι συστατικό, αλλά αέριο που εκλύεται, όταν άλλα χημικά εκτίθενται στη θερμότητα.

Μετά τη θεραπεία

Προκειμένου να ανταποκριθεί η θεραπεία κερατίνης στον χρόνο δράσης που σας υποσχέθηκε, θα χρειαστεί να κάνετε μερικές υποχωρήσεις. Αρχικά, τις πρώτες 2-3 μέρες δεν επιτρέπεται να λούσετε τα μαλλιά σας και να τα πιάσετε με λαστιχάκι. Μετά, σειρά έχει η αλλαγή του σαμπουάν και του conditioner σας. Η καλύτερη επιλογή είναι να προμηθευτείτε τα προϊόντα του κατασκευαστή της θεραπείας, τα οποία έχουν ελεγχθεί και δεν πρόκειται να αλληλεπιδράσουν με την κερατίνη. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν χωρίς θειικό άλας, αλλά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κομμωτή σας.

Αν έχετε βαμμένα μαλλιά και παρατηρήσετε ξεθώριασμα του χρώματος μετά τη θεραπεία κερατίνης, μην ανησυχήσετε. Αυτό σχετίζεται με τη χρήση καθαριστικού σαμπουάν πριν την θεραπεία, που έχει ως στόχο να διώξει τα υπολείμματα από την τρίχα και ίσως παρασύρει και τη βαφή, και εξαρτάται από την φόρμουλα κερατίνης που χρησιμοποιήσατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.