ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι μύθοι και οι αλήθειες στα συστατικά των καλλυντικών

Με τον όρο γήρανση του δέρματος περιγράφουμε το άθροισμα της ενδογενούς και εξωγενούς γήρανσής του, που μπορεί να του προσδώσει όψη και υφή γηραιότερη από την πραγματική βιολογική του ηλικία.

Τα χαρακτηριστικά του γηρασμένου δέρματος είναι πολύ συγκεκριμένα.
Το δέρμα με την πάροδο της ηλικίας γίνεται λεπτότερο, ανελαστικό, ρυτιδωμένο και υπέρχρωμο ή άχρωμο. Τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι η αφυδάτωση, η φλεγμονή (λόγω των ελεύθερων ριζών), η ελαττωμένη ανάπλαση, η ευρυαγγεία, η κατακράτηση υγρών και τα σημάδια της φωτογήρανσης (π.χ. τηλεαγγειεκτασίες, φακίδες, ρυτίδες).

Πολύ σημαντικό είναι ότι παρατηρείται μείωση του κολλαγόνου και ελάττωση της πολλαπλασιαστικής ικανότητας των κυττάρων.
Η εικόνα αυτή μπορεί να γίνει δυσχερέστερη λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση σκληρών απορρυπαντικών, αυξημένη έκθεση στον ήλιο, φαρμακευτική αγωγή, ακατάλληλα καλλυντικά).

Τρόποι καταπολέμησης της γήρανσης του δέρματος

Μέχρι σήμερα, η κοσμητολογία δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει τη βιολογική γήρανση του δέρματος, διότι ελέγχεται γονιδιακά και επομένως είναι χρονικώς προγραμματισμένη. Με άλλα λόγια, η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Εκείνο που έχει όμως καταφέρει, έστω και μερικώς, είναι να περιορίσει τις ζημιές της εξωγενούς γήρανσης, βελτιώνοντας έτσι προσωρινά την εικόνα του δέρματος.

Αυτό γίνεται με αντιγηραντικά καλλυντικά, ενέσιμα πληρώματα όπως Botox και υαλουρονικό οξύ, Peeling, Laser και με επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

Όπως παρατηρούμε από τις παραπάνω ιδιότητες, ακόμη και ένα απλό μαλακτικό-ενυδατικό καλλυντικό κάνει το δέρμα να φαίνεται νεότερο (;). Αυτό δε σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης της γήρανσης. Έτσι εξηγείται γιατί στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που περιέχουν «εξωτικά» συστατικά χωρίς εξωτικά αποτελέσματα.

Δείτε μερικά παραδείγματα συστατικών που περιέχονται σε καλλυντικές κρέμες και των  ιδιοτήτων που πραγματικά έχουν.

Κολλαγόνο

Υποστηρίζεται ότι αποκαθιστά την απώλεια του φυσικού κολλαγόνου. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένας εξαίρετος μαλακτικός παράγοντας. Δεν μπορεί όμως να διαπεράσει το φράγμα του δέρματος.

Εκχύλισμα φυκιών

Yποστηρίζεται ότι έχει αντιρυτιδική δράση. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί παράγοντα πολύ καλής διασποράς των υπόλοιπων υλικών του καλλυντικού.

Αμνιακό υγρό

Υποστηρίζεται ότι έχει αναπλαστική δράση. Η αλήθεια είναι ότι δεν προκαλεί νεοκολλαγένεση.

Εκχύλισμα βρώμης

Υποστηρίζεται ότι έχει αντιγηραντική δράση. Η αλήθεια είναι ότι έχει αντιφλεγμονώδη αλλά όχι αντιγηραντική δράση.

Εκχύλισμα χαβιαριού

Υποστηρίζεται ότι έχει αντιγηραντική δράση. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα εξαίρετο μαλακτικό αλλά δεν έχει αντιγηραντική δράση.

Εκχύλισμα πλακούντα

Υποστηρίζεται ότι έχει αντιρυτιδική δράση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τα νεογέννητα έχουν ρυτίδες! Χρησιμοποιείται ως φορέας αμινοξέων.

Έλαιο χελώνας

Υποστηρίζεται ότι έχει αναπλαστική δράση. Η αλήθεια είναι ότι δεν προκαλεί νεοκολλαγένεση. Χρησιμοποιείται ως μαλακτικό.

Ορός βοδιού

Υποστηρίζεται ότι έχει αντιρυτιδική δράση. Η αλήθεια είναι ότι έχει μαλακτικές και συσφικτικές ιδιότητες, αλλά όχι αντιρυτιδική δράση.

Τεκμηριωμένη επιλογή

Μέχρι σήμερα, οι ουσίες που πραγματικά έχουν δώσει τεκμηριωμένη ως ένα βαθμό κλινική αποτελεσματικότητα είναι:
Ουσίες που μπορούν να αυξήσουν τη σύνθεση του κολλαγόνου
Ρετινοειδή (π.χ. τρετινοΐνη)
Καλσιπροτριόλη (βιταμίνη D)
Οξέα φρούτων (α-υδροξυ-οξέα π.χ. γλυκολικό, γαλακτικό, κιτρικό οξύ κ.τ.λ.)
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Εστέρες της βιταμίνης C
Τοκοφερόλη
Γλουταθειόνη
Αντιφλεγμονώδεις ουσίες
Εκχύλισμα αλόης
Εκχύλισμα αμαμελίδας
Αλλαντοΐνη.
Βισαμπολόλη και αμαζουλένιο (matricaria chamomilla)
Φωτοπροστατευτικές ουσίες
Πρόκειται για τις ίδιες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά κατά της UV-A και UV-B ακτινοβολίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.