ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Δείτε πώς τα ταξίδια με αεροπλάνο επιβαρύνουν το δέρμα

Οι συνθήκες που επικρατούν στην καμπίνα ενός αεροπλάνου επηρεάζουν σοβαρά το δέρμα, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού.

Κατά τη διάρκεια μίας πτήσης με αεροπλάνο το δέρμα μας δέχεται μία πολλαπλή επίθεση που διαταράσσει την ισορροπία του. Αρχικώς μία καμπίνα αεροπλάνου είναι γεμάτη με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς. Έτσι η καλή υγιεινή χεριών είναι απολύτως καθοριστική για τον περιορισμό της μετάδοσης στο δέρμα σας. Πλύνετε πάντα τα χέρια σας πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Επιπλέον, η ατμόσφαιρα μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι ιδιαιτέρως ξηρή (η υγρασία κυμαίνεται γύρω στο 20% τη στιγμή που ο μέσος όρος των επιπέδεων υγρασίας σε ένα μέσο σπίτι είναι περίπου 40 με 50%) με αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται. Η αφυδάτωση επιδεινώνεται με την κατανάλωση των τροφίμων/ γευμάτων που παρέχουν συνήθως οι αεροπορικές εταιρίες εν πτήση. Στην πλειονότητά τους είναι ιδιαιτέρως πλούσιες σε αλάτι, προκειμένου να είναι ικανοποιητικές, καθώς η αίσθηση της γεύσης μειώνεται στο υπό πίεση περιβάλλον της καμπίνας. Ο συνδυασμός μάλιστα τροφών πλούσιων σε αλάτι σε συνδυασμό με το αλκοόλ που προσφέρεται στις πτήσεις επιδεινώνει την αφυδάτωση, το πρήξιμο και το φούσκωμα.

Εξαιτίας των παραπάνω και καθώς το δέρμα προσπαθεί να αντισταθμίσει την ξηρότητα, έχουν παρατηρηθεί ξεσπάσματα ακμής σε ανθρώπους με δέρμα λιπαρό ή με τάσεις ακμής. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μάλιστα που συνοδεύουν ένα ταξίδι λειτουργούν επιβαρυντικά.

Προετοιμασία για το ταξίδι

Η απολέπιση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προετοιμασία του δέρματος για απογείωση, αλλά πρέπει να είναι ένα απαλό. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία – τόσο στις διακοπές όσο και στα μέσα της πτήσης – θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό στο δέρμα, καθώς λόγω των συνθηκών είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Στη συνέχεια, μόλις βρεθείτε στον αέρα, ο εξονυχιστικός καθαρισμός τω χεριών ζωτικής σημασίας. Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας (τα σπρέι με ιαματικό νερό είναι ιδανική επιλογή) χωρίς να παραλείψετε τα χείλη. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 +, καθώς εφόσον βρισκόμαστε πιο κοντά στο στρώμα του όζοντος, η ακτινοβολια UVA είναι πολύ πιο έντονη.