ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Θεραπεία PRP για την αρθροπάθεια και μυοσκελετικά τραύματα

Η θεραπεία PRP τον τελευταίο καιρό έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως μια ασφαλής, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία σε τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού.

Ποια είναι η αρχή της δράσης του PRP;

Η θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% (τα οποίαείναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης) και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%, με σκοπό να επιτευχθεί έτσι ένα ισχυρό παρασκεύασμα σε αυξητικούς παράγοντες.

Σήμερα η επιστήμη οδηγείται σε νέα προσέγγιση όσον αφορά την γήρανση των χόνδρων απο τους οποίους αποτελούνται οι αρθρώσεις μας, αντλώντας έμπνευση από την παλαιά εξειδίκευση στους αυξητικούς παράγοντες (τις πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των κυττάρων μας) και την παραγωγή των πιο σημαντικών βιολογικών παραγόντων νεότητας μέσω της ενίσχυσης της διαδικασίας της φυσιολογικής επούλωσης. Αυτά τα βιολογικά στοιχεία αποτελούν το κλειδί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των χόνδρων που εκφυλίζονται όταν γερνάμε. 

Με τη νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί σαν υλικό θεραπείας αυτόλογο ορό με αιμοπετάλια, αυξητικούς παράγοντες και νουκλεοτίδια επιδιώκεται η αποκατάσταση της φυσιολογίας και η βιολογική ενίσχυση της παραγωγής νέου χόνδρου. Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα μας και είναι υπεύθυνα για την σωστή πήξη του, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως “μπαλαντέρ” του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Φαίνεται ότι είναι σε θέση να παράγουν το ανθρώπινο αντίστοιχο των αντιβιοτικών: αντιμικροβιακά πεπτίδια τα οποία μπορούν να είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνά μας έναντι εισβολέων μικροοργανισμών. 

Πρόκειται για τη θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), που χρησιμοποιεί το δικό μας αίμα, αξιοποιώντας τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητές του.

Ποια είναι η διαδικασία;

Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος (5-10 ml), και με ειδική διαδικασία φυγοκέντρησης, παίρνουμε το ίζημα του ορού που περιέχει συμπυκνωμένους αυξητικούς παράγοντες αναδομητικά ένζυμα και λίγα βλαστοκύτταρα. Ακολουθεί ο εμπλουτισμός με νουκλεοτίδια (ουσίες που ενεργοποιούν αυτούς τους παράγοντες) και το υλικό εμποτίζεται στις αρθρώσεις με τη γνωστή μέθοδο της μεσοθεραπείας. Η μέθοδος επαναλαμβάνεται ανα μήνα για ένα έτος. 

Οι αυξητικοί παράγοντες του καθενός, ενεργοποιούν την παραγωγή του δικού μας κολλαγόνου, επιτυγχάνοντας ανανέωση. 

Η διαδικασία επούλωσης της μεσοθεραπείας βοηθά ώστε να ενεργοποιούνται τα βλαστοκύτταρα και οι ινοβλάστες και να παράγεται νέο κολλαγόνο.

Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ελάχιστα επεμβατική.

Είναι χρήσιμο στην ενίσχυση της αποκατάστασης παθήσεων και κακώσεωντων μαλακών μορίων, ιδιαίτερα για την επούλωση τενόντων και πληγών. Ο ρόλος του PRP και των άλλων ορθοβιολογικών θεραπειών όπως τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται απο μυελό των οστών ή λιπώδη ιστό στην κατευθυνόμενη διέγερση του μυοσκελετικού συστήματος και των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων διερευνάται ευρέως και δείχνει ελπιδοφόρος ως παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτόχρονη επούλωση πολλών μυοσκελετικών ιστών μετά απο τραύμα, ιστική εκφύλιση ή χειρουργική επέμβαση.