ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται βασική αιτία πρόωρης γήρανσης. Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες; Ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που «κλέβουν» συνεχώς ηλεκτρόνια από τις δομές του σώματός μας, οξειδώνοντάς τις και αφήνοντας πίσω τους καταστροφές.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν τις σπίθες στο τζάκι. Θέλεις αρκετές για να έχεις φωτιά αλλά δε θέλεις να ξεφύγουν από το τζάκι και να σου κάψουν το σπίτι.

Χρειάζεται και η οξείδωση!

Το θέμα της οξείδωσης και των αντιοξειδωτικών είναι παρεξηγημένο και συχνά παρουσιάζεται μονόπλευρα, κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Χωρίς οξείδωση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ζωή ούτε αμυντικό σύστημα. Με υπερβολική οξείδωση φθείρεται τόσο γρήγορα όλο το σώμα που δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει. Υπερβολική οξείδωση οδηγεί επίσης σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή ( κορυφαία αιτία γήρανσης).

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, για συγκεκριμένους λόγους, έχουν υπερβολικά λίγες ελεύθερες ρίζες και αν πάρουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως άκριτα συστήνεται, μπορεί ακόμα και να βλάψουν την υγεία τους.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών συνηθέστατα οφείλονται σε συγκεκριμένες ορμονικές εκτροπές, αφού πολλές ορμόνες είναι αντιοξειδωτικές ή όταν απουσιάζουν εντείνονται μέσα μας οι μηχανισμοί οξείδωσης. Συνεπώς, η πραγματικά αιτιολογική θεραπεία μείωσης των ελευθέρων ριζών δεν είναι το να παίρνουμε απλώς αντιοξειδωτικά (με αμφίβολα ή αντίθετα αποτελέσματα!) αλλά το να διορθώσουμε τις ορμονικές μας ανισορροπίες με φυσικούς τρόπους.

Στόχος η αποκατάσταση και η ισορροπία

Με έξυπνες εξετάσεις μπορούμε να ξέρουμε πόση οξείδωση και ποιες ορμονικές εκτροπές συμβαίνουν στο σώμα μας, ώστε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελευθέρων ριζών για ιδανική υγεία. Υπάρχουν καταπληκτικά φυσικά θεραπευτικά και στοχευμένες βελτιώσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας που θα καταφέρουν να ενδυναμώσουν και να εξομαλύνουν τους αμυντικούς μας μηχανισμούς.

Πρακτική συμβουλή

Φροντίστε να παίρνετε μια περιεκτική πολυβιταμινούχο φόρμουλα με τις φυσικές (όχι συνθετικές) βιταμίνες σε μορφή συμπλεγμάτων, όπως απαντώνται στη φύση. Επίσης τουλάχιστον 2 γρ./ημέρα των δύο τελικών Ω3 λιπαρών οξέων (EPA, DHA) από ιχθυέλαιο (αν παίρνετε και αντιπηκτικά συνεννοηθείτε πρώτα με τον θεράποντα ιατρό σας).