ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

7 πράγματα που κάνετε λάθος στο πλύσιμο των χεριών

Το να πλένετε λάθος τα χέρια σας μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένο σε μικρόβια. Δείτε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη:

Δεν τα πλένετε πολλή ώρα

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι το 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά για να σκοτώσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια, δηλαδή 20 δευτερόλεπτα καθαρισμού με σαπούνι και νερό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο μέσος χρόνος πλύσης των χεριών ήταν μόνο περίπου έξι δευτερόλεπτα, η μελέτη MSU διαπίστωσε. Επιπλέον, το 15% των ανδρών και το 7% των γυναικών δεν έπλυναν καθόλου τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Δεν τα πλένετε προσεκτικά

Δεν αρκεί το πλύσιμο των χεριών και το ξέβγασμα. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τις αυλακώσεις της παλάμης και το σημείο κάτω από τα νύχια, όχι απλώς την επιφάνεια της παλάμης.

Δεν τα στεγνώνετε καλά

Κάθε τεχνική πλυσίματος είναι μάταιη αν δεν στεγνώνετε καλά τα χέρια σας μετά. Τα μικρόβια αγαπούν να αναπαράγονται στην υγρασία. Η έξοδος από την τουαλέτα με βρεγμένα χέρια θα κάνει τα μικρόβια από την επόμενη επιφάνεια που θα αγγίξετε να μεταδοθούν ευκολότερα. Εάν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε χαρτοπετσέτες ή μηχάνημα στεγνώματος, επιλέξτε τις πετσέτες. Εάν οι φυσητήρες είναι η μόνη σας επιλογή, βεβαιωθείτε ότι έχετε περάσει αρκετό χρόνο με τα χέρια σας κάτω από τον αέρα που φυσά μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.

Πλένεστε μόνο αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο

Οποτεδήποτε αγγίζετε μια δημόσια επιφάνεια – το ασανσέρ, ένα πόμολο, το ΑΤΜ ή έναν πόλο του μετρό – έρχεστε σε επαφή με μικρόβια ή βακτηρίδια.

Για να μην τρέχετε συνέχεια στο μπάνιο, τοποθετήστε ένα μπουκάλι με απολυμαντικό χεριών στο συρτάρι της τσάντας ή του γραφείου σας.

Τα πλένετε πάντα με ζεστό νερό

Νερό σε θερμοκρασία δωματίο ή κρύο νερό θεωρείται ιδανικό, ίσως και καλύτερο από το ζεστό νερό που ξηραίνει τα χέρια.

Πιάνετε άλλες επιφάνειες με το που πλύνετε τα χέρια σας

Σύμφωνα με μελέτη του 2011, το 90% των βαλβίδων του νιπτήρα στο σπίτι δοκιμάστηκε θετικό σεβακτηριακά κολοβακτηρίδια. Επειδή οι υγρές επιφάνειες είναι περιοχές αναπαραγωγής για τα μικρόβια, είναι καλύτερο να κλείσετε τη βρύση ή να ανοίξετε την πόρτα σε μια δημόσια τουαλέτα με μια χαρτοπετσέτα για να διατηρήσετε καθαρά τα χέρια σας.

Θεωρείτε ότι το αντιβακτηριδιακό σαπούνι είναι καλύτερο

Πολύ λίγα στοιχεία δείχνουν ότι το αντιβακτηριακό σαπούνι είναι καλύτερο για την πρόληψη ιών και της εξάπλωσης των λοιμώξεων καλύτερα από ό, τι το παλιομοδίτικο σαπούνι σε συνδυασμό με το νερό, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην πραγματικότητα, η FDA εξέδωσε έναν κανόνα, ο οποίος δηλώνει ότι τα αντισηπτικά προϊόντα πλύσης (συμπεριλαμβανομένων υγρών, αφρού, σαπουνιών χεριών και σώματος) με την ονομασία «αντιβακτηριακά» και συστατικά όπως το triclosan δεν θα διατίθενται πλέον στην αγορά, καθώς δεν έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλεια της χρήσης αυτών των συστατικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το triclosan μπορεί να κάνει το σώμα μας ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Ενώ μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι το triclosan μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μερικές ορμόνες στο σώμα, γεγονός που έχει πιθανές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στον άνθρωπο.