ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αντιμετώπιση των πρώτων σημαδιών γήρανσης στο ανδρικό πρόσωπο

Στην δεκαετία των 35-45 στο πρόσωπο του άνδρα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες. Είναι μια κρίσιμη χρονική περίοδος που θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες εκδηλώσεις της γήρανσης.

Οι δυνατοί μύες των ανδρών έχουν έντονη σύσπαση και προκαλούν στο δέρμα βαθιές ρυτίδες, κυρίως στο μέτωπο. Στην περιοχή γύρω από τα μάτια ειδικά μετά από τα 40 αρχίζουν να φαίνονται και άλλα σημάδια γήρανσης, όπως κηλίδες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, ευρυαγγείες, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν θα γίνουν εντονότερα με την πάροδο του χρόνου.

Καλλυντική φροντίδα

Συστήνονται καλλυντικά που δρουν ως δεσμευτές των ελευθέρων ριζών γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή δεσμεύουν και περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων. Πολλά αντιγηραντικά προϊόντα περιέχουν βιταμίνη C η οποία θεωρείται κορυφαία στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Ο εστέρας της βιταμίνης C, ως λιποδιαλυτή ουσία, μπορεί να διαπεράσει τη λεπτή μεβράνη που περιβάλλει το κύτταρο, την κυτταροπλασματική μεμβράνη του κυττάρου η οποία αποτελείται και αυτή κυρίως από λιπίδια. Έτσι λοιπόν έχει αποδειχτεί ότι ο εστέρας της βιταμίνης C προσφέρει μέγιστη προστασία έναντι των ελευθέρων ριζών στο σημείο που προξενούνται οι μεγάλες βλάβες, το εξωτερικό τμήμα του κυττάρου.

Η βιταμίνη Ε στη σύνθεσή τους ενυδατώνει το δέρμα και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές με τον ίδιο τρόπο που δρα η βιταμίνη C.  Επίσης η βιταμίνη Α χρησιμοποιείται κατά της φωτογηρανσης και ως ενυδατικό. Και στα ανδρικά καλλυντικά θεωρείται ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Ε και C ή βιταμίνης A και Ε είναι η πιο ενδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντιγηραντική φόρμουλα, ακόμα και για πιο νεαρές ηλικίες.

Τα αντιγηραντικά προϊόντα ενυδατώνουν την επιδερμίδα και τονώνουν τις λειτουργίες του δέρματος. Συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν οξείδωση και επιταχύνουν τους ρυθμούς γήρανσης. Προλαμβάνουν την εξέλιξη των ρυτίδων, απαλύνουν τις βαθιές γραμμές και σβήνουν τις πολύ λεπτές ενώ παράλληλα  περιορίζουν την εξέλιξη των σημαδιών της γήρανσης.

Θεραπείες στο δερματολόγο

Τα peelings, ειδικά τα χημικά με TCA, ανανεώνουν την επιδερμίδα, καθαρίζουν τις κηλίδες και προλαμβάνουν την εμφάνιση υπερκερατώσεων. Μικρές αρχόμενες υπερκερατώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με αυτό τον τρόπο.

Η μεσοθεραπεία προσδίδει τα γνωστά της οφέλη, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος, κάνοντάς το πιο λαμπερό και σφριγηλό. Μπορεί να συνδυαστεί με συστήματα laser με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Με την πάροδο της ηλικίας οι ινοβλάστες τεμπελιάζουν και παράγουν χειρότερης ποιότητας κολλαγόνο. Με την βοήθεια των laser ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και προάγεται η λειτουργία τους. Έτσι συμβάλλουμε σε ένα πιο σφριγηλό και νεανικό δέρμα.

Η επανάσταση στην αντιγήρανση είναι τα fractional lasers. Τα συγκεκριμένα συστήματα δρουν τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο χόριο. Πρόκειται για επεμβατικά laser, τα οποία καταστρέφουν τμηματικά το δέρμα και απαιτείται περίπου μια εβδομάδα αποθεραπείας. (προκαλείται αρχικά ερύθημα και οίδημα στο δέρμα και στη συνέχεια σχηματίζεται καφετί κρούστα, η οποία σταδιακά απολεπίζεται και επουλώνεται). Η ανανέωση είναι θεαματική. Στο επίπεδο της επιδερμίδας ανανεώνονται τα κύτταρά της, στο δε επίπεδο του χορίου πετυχαίνουμε κολλαγονογένεση, δηλαδή την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Μετά από μια εβδομάδα από τη θεραπεία το δέρμα είναι πιο άσπρο και καθαρό. Περίπου στο μήνα επιτυγχάνεται η κολλαγονογένεση, οπότε σταδιακά αυξάνεται η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα του δέρματος Επίσης βελτιώνονται κατά πολύ παλιες ουλές από ακμή και μικρές ρυτίδες.

Συστήματα φωτοανάπλασης (IPL) εχουν καλό αποτέλεσμα στην αντιγήρανση. Παρόλο που η δράση τους είναι πιο επιφανειακή από αυτή των lasers, ωστόσο είναι εξαιρετικά συστήματα για την απομάκρυνση κηλίδων και επιφανειακών ευρυαγγειών.