ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Που οφείλεται η βλεφαρόπτωση- πώς αντιμετωπίζεται

Η βλεφαροχάλαση, όπως συχνά αποκαλείται η χαλάρωση του δέρματος του άνω βλεφάρου, αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα, παρόλο που σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να δυσκολεύει και την όραση.

Το πρόβλημα λύνεται με απλή βλεφαροπλαστική. Η βλεφαρόπτωση από την άλλη, αναφέρεται στην πραγματική πτώση του άνω βλεφάρου και σχετίζεται με την αδυναμία του τένοντα του μυός που έλκει το άνω βλέφαρο και προκαλεί το άνοιγμα του ματιού. Η πτώση του άνω βλεφάρου ή βλεφαρόπτωση διορθώνεται με πιο περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και όχι με βλεφαροπλαστική.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

Το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα είναι πτωτική τάση στο ένα ή και στα δύο βλέφαρα.  Δεν είναι επώδυνη κατάσταση, είναι απλά ενοχλητική και αντιαισθητική και μπορεί να εμποδίσει την όρασή σας ή να χρειάζεται ασυναίσθητα να κάνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή να σηκώσετε τα φρύδια σας για να βλέπετε καλύτερα.

Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι αυτόματες κινήσεις που κάνετε στην προσπάθεια σας να δείτε καθαρά παρά τη βλεφαρόπτωση, θα επηρεάσουν την γενικότερη εικόνα του προσώπου σας, δημιουργώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες κυρίως στο μέτωπο.

Βλεφαρόπτωση στα παιδιά

Υπάρχει και η περίπτωση να έχει εκ γενετής το παιδί σας βλεφαρόπτωση, οπότε μπορεί στην πορεία να αναπτύξει αμβλυωπία, μία πάθηση γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι» που σημαίνει ότι το μάτι δεν αναπτύχθηκε κανονικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το βλέφαρο πέφτει τόσο πολύ, που εμποδίζει την όραση. Αντιμετωπίστε το νωρίς στην παιδική ηλικία, ώστε να μην προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα όρασης.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση

Οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζει ένα άτομο βλεφαρόπτωση είναι πολλοί: 

Εκ γενετής 

Πολλά παιδιά γεννιούνται και ξεκινάνε από την αρχή της ζωής τους με βλεφαρόπτωση.

Τραυματισμός

Βλεφαρόπτωση μπορεί να προκύψει όταν τα νεύρα ή οι μύες γύρω από το βλέφαρο καταστραφούν από κάποιον τραυματισμό.

Κλινική πάθηση 

Στα ίδια πλαίσια με τον τραυματισμό, την καταστροφή των νεύρων ή των μυών στα βλέφαρα μπορεί να προκαλέσει και κάποια πάθηση, όπως π.χ η ανάπτυξη κάποιου όγκου ή μια τοπική φλεγμονή.

Χειρουργική επέμβαση 

Μία χειρουργική επέμβαση στα μάτια, όπως επέμβαση καταρράκτη μπορεί να τεντώσει το βλέφαρό σας σε σημείο που να κρεμάσει μετά.

Ηλικία

Οι μύες γύρω από τα μάτια σας εξασθενούν σταδιακά καθώς μεγαλώνετε.

Αντιμετώπιση 

Εάν δεν επηρεάζει άμεσα την όραση σας, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να μην σας βάλει σε διαδικασία επέμβασης. Βέβαια η εικόνα του νυσταγμένου βλέμματος είναι πάντα ενοχλητική και αυτό αρκετές φορές είναι ισχυρό κίνητρο  για την επέμβαση.

Συχνά, οι γιατροί δεν θα χειρουργήσουν επίσης τα παιδιά με βλεφαρόπτωση. Ο οφθαλμίατρος του παιδιού σας θα ελέγχει τακτικά τα μάτια του. Θα θεραπεύσει πιθανώς την αμβλυωπία με σταγόνες, ή γυαλιά και θα παρακολουθεί το μάτι για να δει αν το παιδί σας χρειάζεται χειρουργική επέμβαση μεγαλώνοντας.

Για τους ενήλικες, η θεραπεία συνήθως σημαίνει χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί  να αναδιπλώσει και να σφίξει το μυ που ανεβάζει το βλέφαρο ή μπορεί να επανασυνδέσει και να ενισχύσει αυτόν τον μυ.

Ο αποκλεισμός μέρους ή του συνόλου του οπτικού πεδίου από το πάνω βλέφαρο απαιτεί αποκατάσταση, αφού εντοπιστεί το αίτιο.

Μπορεί να γίνει είτε από την τομή της άνω βλεφαροπλαστικής, είτε από τον επιπεφυκότα χωρίς ορατή τομή και περιλαμβάνει τη βράχυνση της απονεύρωσης του ανελκτήρα του άνω βλεφάρου και του μυός του Muller.