ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Έρευνα: Ο ρόλος της ζάχαρης στην ψυχολογία των ανδρών

Οι άνδρες που κατανάλωναν ποσότητα ζάχαρης από τρόφιμα και ροφήματα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν την λιγότερη.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), συνέκριναν την κατανάλωση ζάχαρης από περισσότερους από 8.000 Βρετανούς, οι οποίοι συμπλήρωναν τακτικά αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη υποβάλονταν επίσης σε εξετάσεις, οι οποίες αξιολογούσαν μεταξύ άλλων την ψυχική κατάστασή τους και κυρίως το αν έπασχαν από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, όσοι άνδρες έτρωγαν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια την ημέρα

Ανάλογη διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα μία, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως στους άνδρες.

Ασφαλώς υπάρχει σωρεία παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ψυχικής διαταραχής, αλλά η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.