ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Λίφτινγκ προσώπου: 13 απαντήσεις για να γνωρίζετε τι θα συμβεί

Το λίφτινγκ στο πρόσωπο, αλλάζει την εικόνα σας προς το νεότερο. Η πραγματική ηλικία σας φαίνεται μόνο στην ταυτότητα και όχι στο πρόσωπό σας, αρκεί να εμπιστευτείτε τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό, προκειμενου τα αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνετε το πρώτο λίφτινγκ

H κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κανείς σε λίφτινγκ προσώπου είναι εξατομικευμένο κριτήριο. Ένα πρόσωπο μπορεί να έχει δείγματα χαλάρωσης, έντονης ρυτίδωσης και αλλοίωσης του περιγράμματός του νωρίτερα από την ηλικία των 45 ετών και να χρήζει χειρουργικής διόρθωσης. Αντίθετα, ένα άλλο πρόσωπο -παρότι είναι της ίδιας ηλικίας- μπορεί να μην εμφανίζει τόσο αισθητά σημάδια γήρανσης και να μη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθούν. Ίσως και μόνο με την εφαρμογή των κατάλληλων μη επεμβατικών μεθόδων που υπάρχουν (π.χ. Bοtox, εμφυτεύματα, laser, προϊόντα περιποίησης με ισχυρά φαρμακευτικά συστατικά, peeling κτλ.) να κερδηθεί χρόνος και να καθυστερήσει η έσχατη λύση του χειρουργείου. Σε γενικές γραμμές, όπως σε όλους τους τομείς της ιατρικής, η πρόληψη πρέπει να προηγείται της θεραπείας για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ωστόσο, η 4η δεκαετία της ζωής μας είναι πολύ σημαντική περίοδος για την απόφαση της ανανέωσης του προσώπου μας, μιας και μπορεί να επιτευχθούν πιο φυσικά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάρετε την απόφαση που θα αλλάξει για πάντα το πρόσωπό σας

Είναι σημαντικό να έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που μπορείτε σχετικά με την επέμβαση, για τα υπέρ της αλλά και για τις πιθανές δυσκολίες. Έτσι, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το πρώτο ραντεβού με το γιατρό, που θα σας εξηγήσει υπεύθυνα και πιο εξειδικευμένα τα θέματα που αφορούν την επέμβαση. Επίσης, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί καλά πριν προχωρήσετε και να είστε σίγουροι ότι χρειάζεται και θέλετε να κάνετε αυτή την επιχείρηση ανανέωσης του προσώπου σας. Δεν είναι όμως σωστό να το βλέπετε ως μια απόπειρα ριζικής αλλαγής της εμφάνισής σας, γιατί μάλλον θα απογοητευτείτε. Αυτό που μπορεί και πρέπει να προσφέρει μια τέτοια επέμβαση δεν είναι η μεταμόρφωση ενός προσώπου, αλλά η καλαίσθητη ανανέωσή του, που θα το κάνει να μοιάζει όπως πριν από μερικά χρόνια και θα το διατηρήσει έτσι για αρκετά ακόμα.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από την επέμβαση

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον πλαστικό χειρουργό που θα κάνει την επέμβαση. Καλό είναι να δειτε το αποτέλεσμα της δουλειάς του σε παρόμοιες περιπτώσεις και φυσικά να βεβαιωθείτε ότι έχει τα απαραίτητα προσόντα (ότι είναι μέλος της Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, έχει τίτλο ειδικότητας και, βέβαια, τη σχετική εμπειρία). 

Επίσης, θα πρέπει να κατανοήσετε και να συμφωνήσετε με το πλάνο της επέμβασης, αφού πρώτα λύσετε όλες τις απορίες σας και ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα σε σας και το χειρουργό, με εμπιστοσύνη και κατανόηση. Επιπλέον, θα βοηθούσε να γνωρίσετε άλλους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση, για να πάρετε μια ιδέα γι’ αυτή την εμπειρία (αν και καλό είναι να μη βασιστείτε απόλυτα στις απόψεις τους, εκτός αν τους γνωρίζετε πολύ καλά). Τέλος, θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας σας και να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις.

Προεγχειρητική λήψη φαρμάκων

Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε πριν από την επέμβαση για την πρόληψη του οιδήματος. Αυτά μπορεί να χορηγηθούν στη διάρκεια της επέμβασης και αμέσως μετά. Γενικά συνιστάται η διακοπή των βιταμινούχων σκευασμάτων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και, βέβαια, της ασπιρίνης 1-2 εβδομάδες πριν από την επέμβαση, όπως και αμέσως μετά. Η υγιεινή διατροφή και η καλή ζωή χωρίς υπερβολές συμβάλλουν στην καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση. Άλλωστε, με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται, όπως το MACS Facelift, το πρήξιμο μετεγχειρητικά είναι ελάχιστο.

Παραμονή στο νοσοκομείο

Δεν είναι πάντα απαραίτητη η διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, αλλά γενικά προτιμάται. Ωστόσο, αν η επέμβαση δεν είναι εκτεταμένη (όπως στο mini-facelift) ή δεν συνοδεύεται με χορήγηση γενικής αναισθησίας, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι το ίδιο βράδυ – με την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε καλά και το επιτρέπει ο γιατρός σας.

Διάρκεια επέμβασης

Εξαρτάται από την έκτασή της, την τεχνική που χρησιμοποιείται και την επιδεξιότητα του χειρουργού. Κατά μέσο όρο, ένα κανονικό facelift διαρκεί 4,5 με 5 ώρες, ενώ ένα mini-facelift διαρκεί τουλάχιστον 1-1,5 ώρα λιγότερο.

Μετεγχειρητικοί πόνοι 

Ο πόνος στις επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής έχει περιοριστεί πολύ κι αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχουν γίνει τόσο δημοφιλείς. Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης υπάρχει μια ήπια δυσφορία, που οφείλεται κυρίως στο οίδημα και στην επίδεση, αλλά όχι έντονος πόνος. Χορηγούνται αναλγητικά από το στόμα, που είναι συνήθως επαρκή. Σε περίπτωση που εμφανιστεί ισχυρός πόνος και δεν υποχωρεί, πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο χειρουργός, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια επιπλοκή, όπως αιμάτωμα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σημάδια ή μελανιές

Η εμφάνιση του προσώπου σας αμέσως μετά το χειρουργείο σίγουρα δεν θα είναι και το πιο ευχάριστο θέαμα. Η αλλαγή στο πιο εμφανές τμήμα του σώματός σου σίγουρα θα σας ξενίσει και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία σας. Θα υπάρχουν οιδήματα και μελανιές, που θα υποχωρήσουν μετά από 5-7 ημέρες, ανάλογα βέβαια και με την ικανότητα ανάρρωσης του οργανισμού σας. Επίσης, ίσως κάποιες περιοχές, όπως οι τομές, να φαίνονται παραμορφωμένες, αλλά και αυτές σύντομα θα εξομαλυνθούν. Τα αισθήματα ανυπομονησίας και απογοήτευσης, πάντως, δεν βοηθούν καθόλου στην καλή πορεία της ανάρρωσης.

Θα αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα υγείας;

Οι επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και, βέβαια, να παραμείνουν υγιείς. Συνιστάται σε άτομα με καλή γενική υγεία ή με ελάσσονα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ασφάλεια είναι από τα σημαντικότερα ζητούμενα και επιτυγχάνεται σχεδόν πάντα. Είναι πολύ σπάνια τα περιστατικά όπου δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια μακροχρόνια επιπλοκή μετά από facelift.

Διάρκεια «απομόνωσης» 

Η λέξη απομόνωση είναι υπερβολική. Το facelift δεν είναι μεταδιδόμενο νόσημα! Από ιατρική άποψη, δεν υπάρχει λόγος το άτομο να απέχει από τις ήπιες καθημερινές του δραστηριότητες, εφόσον αισθάνεται καλά, από την 1η ή 2η μέρα μετά την επέμβαση. Το συνηθέστερο είναι να αισθάνεται καλά σωματικά αλλά όχι ψυχολογικά, ανησυχώντας για το πώς αντιμετωπίζουν την αλλαγή οι γύρω του, και αυτός είναι και ο μόνος λόγος που μπορεί να προτιμήσει να μείνει στο σπίτι τις πρώτες μέρες. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα των αισθητικών επεμβάσεων δεν θεωρείται πλέον ταμπού. Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που είναι πολύ ενσυνείδητα και μάλλον περήφανα για την επιλογή τους. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που δεν διστάζουν να αποκαλύψουν στους γύρω τους τον ανανεωμένο τους εαυτό και την όλη εμπειρίας τους. Μάλιστα, αυτή η αντιμετώπιση βοηθά ιδιαίτερα στη γρηγορότερη και καλύτερη ανάρρωσή τους.

Οι τομές θα φαίνονται;

Οι τομές στις σύγχρονες τεχνικές γίνονται έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανείς. Εφόσον πάνε όλα καλά στη διαδικασία της ανάρρωσης και με το κατάλληλο χτένισμα μπορεί να καλυφθούν τελείως. Επίσης, το τοπικό μασάζ με ειδικές κρέμες και η χρήση αντηλιακού βοηθούν ιδιαίτερα στην καλύτερη διαμόρφωση των μετέπειτα ουλών.

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή αμέσως μόλις υποχωρήσουν οι μελανιές και το οίδημα, δηλαδή περίπου σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Κατόπιν, η βελτίωση είναι καθημερινή και συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες.

Πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα διαρκεί κατά μέσο όρο 7-10 χρόνια. Σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία, η κατάσταση του προσώπου πριν από την επέμβαση, καθώς και ο τρόπος ζωής σου. Γενικά, στις νεότερες ηλικίες η ποιότητα του δέρματος είναι καλύτερη και δεν χρειάζεται να γίνει υπερβολική διόρθωση, οπότε το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό και διαρκεί από 3 έως 5 χρόνια περισσότερο.