ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Οι ώρες της ημέρας, που η επιδερμίδα ανανεώνεται, απολεπίζεται και αποκαθιστά τις βλάβες

Η εναλλαγή μέρας-νύχτας ρυθμίζει με φυσικό τρόπο τα εσωτερικά ρολόγια που ευθύνονται για τους χρονοβιολογικούς ρυθμούς μας. Κατά μέσο όρο, η επιδερμίδα μεταβάλλεται με βάση 24ωρους κύκλους που αποκαλούνται κιρκάδιοι ρυθμοί.

Στη διάρκεια της ημέρας, αμύνεται έναντι των περιβαλλοντικών επιθετικών παραγόντων, όπως είναι ο άνεμος, ο ήλιος, το κρύο ή η ρύπανση, ενώ τη νύχτα, ανανεώνεται για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Ο ακανόνιστος ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των κιρκάδιων ρυθμών και το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, να επηρεάσει την ποιότητα της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι: τραβηγμένα χαρακτηριστικά, θαμπή επιδερμίδα και εντονότερες κοκκινίλες.

Οι τέσσερις σημαντικοί φυσικοί μηχανισμοί που εντείνονται στη διάρκεια της νύχτας είναι οι εξής:

1.Κυτταρική ανανέωση για λαμπερή επιδερμίδα με πιο νεανική όψη 

Μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των κυτταρικών διαιρέσεων φτάνει στο ζενίθ του ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στη 1 τα ξημερώματα και στο ναδίρ του ανάμεσα στις 12 και στη 1 το μεσημέρι. Έτσι επιβεβαιώνεται ότι η κυτταρική ανανέωση είναι σημαντικά υψηλότερη τη νύχτα απ’ ότι την ημέρα. 

2. Επιτάχυνση της μικροκυκλοφορίας για υψηλά επίπεδα ενέργειας

3. Αυξημένη απολέπιση για λαμπερή επιδερμίδα

Η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας αποτελείται από νεκρά κύτταρα. Στο τέλος ενός κύκλου διάρκειας 4-6 εβδομάδων, απομακρύνονται από την επιφάνεια της επιδερμίδας με τη μορφή λεπιών. Μελέτες έδειξαν ότι αυτή η απολέπιση της επιφανειακής στοιβάδας της επιδερμίδας φτάνει στο απόγειό της ανάμεσα στις 7 μ.μ. και στις 11 μ.μ. 

4. Αποκατάσταση της λειτουργίας προστασίας της επιδερμίδας για απαλότητα και καταπράυνση. 

Αυτή η εντατική νυχτερινή κυτταρική ανανέωση αυξάνει τη διαπερατότητα της λειτουργίας προστασίας της επιδερμίδας. Οπότε η επιδερμίδα ξηραίνεται και η υγρασία χάνεται, γεγονός που διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών. Αυτή η διαδικασία φτάνει στο ζενίθ της ανάμεσα στις 11 μ.μ. και στις 4 π.μ.

Ταυτόχρονα, η κυτταρική διαφοροποίηση, η μικροκυκλοφορία και η απολέπιση αυξάνονται, διευκολύνοντας την επιδερμίδα να προετοιμαστεί και να αποκαταστήσει την προστατευτική της λειτουργία.