ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Σημάδια γήρανσης: Γνωρίστε τον «εχθρό» για να τον νικήσετε

Ποια είναι τα σημεία γήρανσης και φθοράς στο πρόσωπο; Η απάντηση συνήθως δεν είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί θα μιλούσαν για τις αντιαισθητικές ρυτίδες, μικρές ή και βαθύτερες, που εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Άλλα σημεία είναι η χαλάρωση των ιστών ή θαμπάδα ή τα στίγματα στην επιφάνεια του δέρματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνδυασμό των παραπάνω καταστάσεων.

Στην Πλαστική Χειρουργική η γήρανση και η φθορά των ιστών προσβάλλει και εντοπίζεται τόσο στους επιφανειακούς όσο και στους βαθύτερους ιστούς. Ξεκινώντας από τους βαθύτερους ιστούς και ανεβαίνοντας προς την επιδερμίδα, η γήρανση αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου με τρεις συνήθως μορφές:

1. Ρυτίδες κίνησης και ρυτίδες ηρεμίας
2. Χαλάρωση και ατροφία ιστών
3. Φωτογήρανση

Τι είναι οι ρυτίδες έκφρασης;

Πρόκειται για ρυτίδες που εμφανίζονται στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, το “πόδι της χήνας” στην άκρη των ματιών, στις γωνίες του στόματος (“γραμμές της κατήφειας”, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στο άνω χείλος (“γραμμές καπνιστού”). Αυτές οι ρυτίδες ονομάζονται “ρυτίδες κίνησης ή αλλιώς ρυτίδες έκφρασης” γιατί δεν υπάρχουν όταν το πρόσωπο είναι ήρεμο αλλά σχηματίζονται μόνο όταν κινούνται οι μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα στην αντίστοιχη περιοχή.

Τι είναι οι ρυτίδες ηρεμίας ;

Oι ρυτίδες ηρεμίας ή αλλιώς στατικές ρυτίδες είναι βαθιές συνήθως ρυτίδες ή σημεία ατροφίας και απώλειας ιστού που αναγνωρίζουμε σε ένα πρόσωπο όταν αυτό δεν κινείται δηλαδή όταν είναι ήρεμο και δεν κάνει μορφασμούς. Για παράδειγμα πρόκειται για τα βαθουλώματα κάτω από τα μάτια, τα βυθίσματα στους κροτάφους, τις βαθιές συνήθως ρυτίδες κάτω από τις γωνίες του στόματος και τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο.

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο λεπταίνει το δέρμα και επέρχεται χαλάρωση των ιστών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες και σημεία ατροφίας στα σημεία του προσώπου. Η διαρκής κίνηση των μυών του προσώπου σε συνδυασμό με τη λέπτυνση και την αφυδάτωση των ιστών οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε όλο και μεγαλύτερη βάθυνση των στατικών ρυτίδων και επίσης ενισχύει τη χαλάρωση του δέρματος.

Τι είναι η φωτογήρανση;

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ότι έχει να κάνει με τις αντιαισθητικές μελαγχρωματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου στην επιφάνεια του δέρματος. Φωτογήρανση δηλαδή είναι η εμφάνιση κηλίδων, πανάδων, δυσχρωμιών, εφηλίδων, μελάσματος και γενικά υπερμελαχρωστικών βλαβών του δέρματος που έρχονται και “λερώνουν” την εικόνα μας και στερούν από το πρόσωπό την καθαρότητά του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.