ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τι είναι τα τελομερή και ποιες τροφές ενισχύουν τη δράση τους

Ο ρόλος της τελομεράσης στην αντιγήρανση πρόσφατα ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Όπως φαίνεται η κατάλληλη διατροφή μπορεί να προλάβει την κυτταρική γήρανση.

Τι είναι όμως τα τελομερή;

Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Θεωρείται ότι τα τελομερή αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας», ανακάλυψη η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2009. Τα τελομερή δημιουργούνται και διατηρούνται από το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο έχει βαπτιστεί και «ένζυμο της αθανασίας» λόγω του ρόλου του στην κυτταρική γήρανση και στον καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες μας δείχνουν ότι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας επηρεάζουν αρνητικά τη δράση της τελομεράσης. Θετικές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας αυξάνουν σημαντικά τη δράση της τελομεράσης και ενισχύουν τους διορθωτικούς μηχανισμούς στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πώς να διατηρήσετε το μήκος των τελομερών

Οι παρακάτω συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν το μήκος τους:

  1. Ήπια καθημερινή φυσική σωματική δραστηριότητα.
  2. Διατροφή με 20% λιγότερη κατανάλωση θερμίδων από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη.
  3. Επαρκής ύπνος, τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως.
  4. Τροφές πλούσιες σε συστατικά που επιδρούν θετικά στη διατήρηση του μήκους των τελομερών: εσπεριδοειδή, γλυκόριζα, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, τόνος φρέσκος, σολομός, σαρδέλες), κόκκινο κρασί, κινέζικο τσάι.
  5. Η καθημερινή διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα των παρακάτω μικροθρεπτικών συστατικών και σε περίπτωση έλλειψης ακόμα και συμπληρωματική χορήγηση τους.

Απαραίτητα συστατικά:

Βιταμίνη 12 (κοβαλαμίνη): κρέας – κυρίως συκώτι, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, οστρακοειδή

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ): πορτοκάλια, φράουλες, λεμόνια, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι, ντομάτες

Βιταμίνη D: μουρουνέλαιο, σολομός, σαρδέλες, μανιτάρια, αβγό

Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη): δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, καρύδια, ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, ξηροί καρποί

Ωμέγα 3: καρύδια, λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες, τόνος φρέσκος, γαύρος

Ρεσβερατρόλη: κόκκινο κρασί, κόκκινα σταφύλια