ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Τι είναι τα τρανς λιπαρά και πώς να τα εντοπίσετε

Προστατεύστε τη διατροφή σας αποφεύγοντας τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά.

Τα τρανς λιπαρά είναι μια μορφή ακόρεστου λίπους που συνδέεται με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Το τεχνητό τρανς λίπος δημιουργείται κατά τη διάρκεια της υδρογόνωσης, το οποίο μετατρέπει τα υγρά φυτικά έλαια σε ημιστερεό μερικώς υδρογονωμένο έλαιο. Το trans λίπος μπορεί επίσης να βρεθεί φυσικά στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν και η ποσότητα των trans-λιπαρών στα τρόφιμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένα προϊόντα, όπως τηγανητά ή ψητά τρόφιμα και κρέμες γάλακτος.

Για να μειώσετε την πρόσληψη, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες και ελέγξτε τις λίστες συστατικών για μερικώς υδρογονωμένο λάδι.

Στο τέλος της ημέρας, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα trans-λιπαρά είναι να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένου και τηγανισμένου γρήγορου φαγητού. Αντ’ αυτού, προτιμήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και άπαχη πρωτεΐνη.

Τα τρανς λιπαρά μπορούν να βρεθούν σε μικρότερες ποσότητες σε μια σειρά από τρόφιμα, όπως:

Τσιπς πατάτας και καλαμποκιού

Ενώ τα περισσότερα τσιπς πατάτας και καλαμποκιού είναι τώρα απαλλαγμένα από trans-λιπαρά, είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες συστατικών – καθώς μερικές μάρκες εξακολουθούν να περιέχουν τρανς-λιπαρά σε μορφή μερικώς υδρογονωμένου ελαίου.

Πίτες από κρέας και λουκάνικα

Μερικοί εξακολουθούν να περιέχουν trans-λιπαρά στο φλοιό. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μερικώς υδρογονωμένου ελαίου, το οποίο παράγει ένα μαλακό, λεπτόκοκκο φλοιό. Προσέξτε αυτό το συστατικό στην ετικέτα.

Γλυκές πίτες

Όπως και με τις πίτες κρέατος και τα λουκάνικα, οι γλυκές πίτες μπορούν επίσης να περιέχουν trans λιπαρά εξαιτίας της παρουσίας μερικώς υδρογονωμένου ελαίου στο φλοιό. Διαβάστε τις ετικέτες ή, εναλλακτικά, δοκιμάστε να φτιάξετε τη δική σας κρούστα πίτας.

Πίτσα

Τα τρανς λίπη μπορούν να βρεθούν σε μερικές μάρκες ζύμης πίτσας λόγω μερικώς υδρογονωμένου ελαίου. Προσέξτε αυτό το συστατικό, ειδικά στις κατεψυγμένες πίτσες.

Συσκευασμένος πάγος

Ο συσκευασμένος πάγος αποτελείται κυρίως από ζάχαρη, νερό και λάδι. Επειδή ορισμένες μάρκες εξακολουθούν να περιέχουν μερικώς υδρογονωμένο λάδι, είναι σημαντικό να διαβάζετε λίστες συστατικών – ακόμη και αν η ετικέτα λέει 0 γραμμάρια trans-λιπαρών.

Crackers

Αν και η ποσότητα των trans-λιπαρών σε κράκερ μειώθηκε κατά 80% μεταξύ 2007 και 2011, μερικά σήματα εξακολουθούν να περιέχουν trans λιπαρά.