ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Το ελιξήριο των ρόδων

Tο τριαντάφυλλο είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά της κοσμετολογίας, η οποία εκμεταλλεύεται όλα τα μέρη του φυτού: τα πέταλα, το άνθος αλλά και το ξύλο της, αφού όλα τους είναι πλούσια σε ωφέλιμα στοιχεία.

Η σύσταση του τριαντάφυλλου περιλαμβάνει βιταμίνες, τανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μια πληθώρα από ευεργετικά πλεονεκτήματα για την επιδερμίδα που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω. Ετσι, ως συστατικό το συναντάμε συχνά στη σύνθεση αφρόλουτρων, σαμπουάν, ενυδατικών προϊόντων, πολυχρηστικών ελαίων, για τα μαλλιά και το δέρμα, σε μάσκες προσώπου και φυσικά στα αρώματα.

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο

Παράγεται κυρίως από δύο είδη τριαντάφυλλου: α) Το ρόδο Δαμασκού που καλλιεργείται σε Συρία, Βουλγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ρωσία, Τουρκία, Πακιστάν και Κίνα. β) Το ρόδο Centifolia που συναντάμε συνήθως στο Μαρόκο, στη Γαλλία και στην Αίγυπτο.

Το γνήσιο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, και όχι οι προσμίξεις ή οι απομιμήσεις του, είναι ένα ακριβό υλικό, εφόσον για την παραγωγή ελάχιστων γραμμαρίων χρειάζονται εκατοντάδες κιλά από πέταλα. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο η παραγωγή του γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για την επιδερμίδα όσο και για την ψυχική και συναισθηματική υγεία μας.

Επιδράσεις

*Εχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες στην επιδερμίδα.

*Καταπολεμά την ξηρότητα, την αφυδάτωση και τη γήρανση.

*Επιδιορθώνει τις φθορές της επιδερμίδας και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.

*Μαλακώνει τα πετσάκια στα νύχια.

*Χαρίζει ιδιαίτερη λάμψη στην όψη.

*Τονώνει τη λίμπιντο.

*Καταπολεμά τη θλίψη.

*Απαλύνει το άγχος και ηρεμεί.

Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, όπως σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια, δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα, αλλά διαλύεται σε έλαια βάσης, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Ροδόνερο

Είναι αρωματισμένο νερό το οποίο προκύπτει από την εμβάπτιση ροδοπετάλων στο νερό και χρησιμοποιείται στην ομορφιά αλλά και στη μαγειρική. Είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλυντικά και αποτελεί μια απλή και οικονομική φροντίδα.

Οι χρήσεις του είναι ποικίλες:

*Μετά τον καθαρισμό λειτουργεί ως η ιδανική τονωτική λοσιόν: διατηρεί τη φυσική ισορροπία του pH και χαρίζει ενυδάτωση σε κάθε τύπο επιδερμίδας.

*Σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο ή το έλαιο καρύδας, καθαρίζει αποτελεσματικά, δρα αντισηπτικά και εξυγιαίνει τους πόρους.

*Τονώνει, συσφίγγει και προλαμβάνει την εμφάνιση των ρυτίδων.

*Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.

*Εφαρμόζεται μετά το ξύρισμα για να απαλύνει το δέρμα.

*Λειτουργεί άψογα ως σπρέι προσώπου, το οποίο φρεσκάρει, τονώνει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.