ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Αιμαγγείωμα: Τι είναι, πως αντιμετωπίζεται

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τον δερματολόγο, για να εξετάσουν ένα πρόβλημα σχετιζόμενο με κάποιο αγγειακό όγκο, μία αγγειακή αλλοίωση ή δυσπλασία.

Οι βλάβες

Με τον όρο “αγγειακοί όγκοι” περιγράφεται μία ομάδα βλαβών που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: το αιμαγγείωμα της βρεφικής ηλικίας, μία καλοήθεια που εμφανίζεται στο 1% -10% νεογνών και βρεφών έως 1 έτους, τα κερασόχροα αιμαγγειώματα, καλοήθειες αγγειακής προέλευσης που εντοπίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων άνω των 30 ετών, τα αγγειοκερατώματα, βλάβες κόκκινου ή μπλε χρώματος περιορισμένες σε μία περιοχή του σώματος, και τη φλεβική λίμνη, μία διατεταμένη φλέβα που εμφανίζεται σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές.

Τι είναι το αστεροειδές αιμαγγείωμα

Το αστεροειδές αιμαγγείωμα είναι μία καλοήθεια που οφείλεται στη διάταση ενός προϋπάρχοντος αγγείου, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά μικρότερα αγγεία, και συνήθως εντοπίζεται στο πρόσωπο και στο λαιμό. Οι αγγειακές δυσπλασίες είναι ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαγγείων, παρούσες από τη γέννηση, αλλά συχνά μη ορατές για μήνες ή χρόνια. Οι ευρυαγγείες είναι ασυμπτωματικά διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία, εντοπισμένα σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος, με ποικίλη αιτιολογία (κληρονομικότητα, ορθοστασία, διαταραγμένα ορμονικά επίπεδα, παρατεταμένη χρήση κορτιζόνης, κ.ά.).

Η θεραπεία

Μετά την κλινική αξιολόγηση, τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την εξέταση και τη δερματοσκόπηση της βλάβης, ακολουθεί η διερεύνηση των θεραπευτικών επιλογών. Η ενδεδειγμένη και πλέον αξιόπιστη θεραπεία είναι τα lasers. Η ενέργεια του παλμού του laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος, μετατρέπεται σε θερμότητα και προκαλεί τοπική πήξη του αίματος, με συνέπεια τα τοιχώματα των αγγείων να συγκλίνουν και να καταστρέφονται, ενώ το αίμα επιστρέφει στη φυσιολογική του ροή, σε αγγεία που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο δέρμα. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα ακτινοβολημένα αγγεία δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά.

Η διαδικασία

Ο παλμός του laser γίνεται αισθητός σαν τρύπημα από καρφίτσα, και ένα ειδικό σύστημα παροχής ψυχρού αέρα κάνει το αίσθημα λιγότερο δυσάρεστο, ενώ προστατεύει τους γειτονικούς ιστούς από τη θερμότητα. Η επιλογή του laser και ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλουν ανάλογα με τη διάγνωση, το σημείο στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα, την ηλικία και το χρώμα του δέρματος.

Στο πρόσωπο οι βλάβες μικρής έκτασης εξαφανίζονται σχεδόν άμεσα, ενώ οι μεγαλύτερες –καθώς και το διάχυτο ερύθημα των ζυγωματικών και της μύτης– απαιτούν περισσότερες συνεδρίες, με απόσταση 4 εβδομάδων μεταξύ τους. Για το σώμα απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες, αλλά τα αποτελέσματα είναι ορατά ήδη από την πρώτη φορά. Αμέσως μετά την ακτινοβόλησή του, το αγγείο σκουραίνει και μέσα σε 2-3 εβδομάδες εξαφανίζεται εντελώς.

Σε περίπτωση που ο γιατρός υποπτεύεται την ύπαρξη κάποιου είδους φλεβικής δυσλειτουργίας των άκρων, κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή ενός αγγειακού triplex πριν από την έναρξη των θεραπειών με laser. Μετά το πέρας της θεραπείας, επιστρέφετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες και μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε και μακιγιάζ.