ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Aυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το botox

Το ακούτε παντού, βλέπετε γύρω ανθρώπους που το έκαναν και είναι ενθουσιασμένοι. Ενημερωθείτε για το μπότοξ πριν φτάσετε στο ιατρείο.

Η συζήτηση γύρω από αυτή τη “μαγική” ουσία κρατά χρόνια και διαρκώς κερδίζει έδαφος. Είναι σημαντικό πριν αποφασίσουμε να μπούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία παρέμβασης στο πρόσωπό μας -και όχι μόνο- να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουμε όλα όσα πρέπει.

1. Το Botox είναι μία νευροτοξίνη

Το Botox είναι μια καλλυντική ενέσιμη νευροτοξίνη σε πολύ αραιωμένη μορφή, η οποία βρίσκεται στα βακτηρίδια Clostridium botulinum. Σε αυτή την αραιωμένη μορφή, χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τους μύες συνήθως στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια. Επιδρά προσωρινά σε συγκεκριμένους μύες στο πρόσωπό, εμποδίζοντας το απ’ το να κάνει κάποιες εκφράσεις. Έτσι δεν θα δημιουργήθούν και οι ρυτίδες που έρχονται μαζί τους.

2. Είναι ασφαλές όταν γίνεται σωστά

Η ιδέα μιας βελόνας που πηγαίνει προς το μέτωπό σας, ανάμεσα στα μάτια σας ή στα φρύδια σας μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντική. Πρόκειται για όμως για μία πολύ διαδεδομένη και κοινή πρακτική, απολύτως ασφαλή εφόσον γίνει σωστά. Το Botox εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον FDA το 1989 για να θεραπεύσει τον βλεφαρόσπασμο των βλεφάρων. Πλέον χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η υπερίδρωση ή χρόνιες ημικρανίες. Εγκρίθηκε μόνο για καλλυντικούς σκοπούς το 2002. Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει Botox με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

3. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε

Οι νεότεροι ολοένα και περισσότερο καταφεύγουν στο Botox προληπτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δερματολόγοι δεν μπορούν να συστήσουν την καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν ή να δοκιμάσουν Botox, αφού εξαρτάται από τους στόχους σας, τις εκφράσεις του προσώπου σας και την προτίμησή σας. Δεν είναι σχεδόν ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε μια καλή θεραπεία κατά της γήρανσης.

4. Δεν θα δείχνετε παγωμένοι

Ακούγεται πολύ συχνά ότι το Botox κάνει το πρόσωπό μας να χάνει την προσωπικότητά του και να το αφήνει ανέκφραστο. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι εκφράσεις περιορίζονται, ένα μέτριας ποσότητας Botox θα σας επιτρέψει να αντιδράτε και να επικοινωνείτε με ζωντανό τρόπο. Το Botox έχει στοχευμένη εφαρμογή και δεν επηρεάζει όλους τους μυς που χρησιμοποιούνται συνολικά για τις εκφράσεις του προσώπου.

5. Δεν εξαλείφει τις ρυτίδες

Είναι σημαντικό να έχετε εύλογες προσδοκίες από το Botox. Για παράδειγμα αν περιμένετε να εξαφανίσει τις ρυτίδες, αυτό δεν θα γίνει. Το Botox απαλλάσσει από τις ρυτίδες έκφρασης. Δεν εξαφανίζει αυτό που ονομάζουμε στατικές ρυτίδες – εκείνες που βλέπουμε σε κατάσταση ηρεμίας όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη. Αν αυτές οι ρυτίδες σας ενοχλήσουν, ρωτήστε το γιατρό σας για τις θεραπείες με λέιζερ που μπορούν να βοηθήσουν να τις εξομαλύνετε.

6. Στην αρχή το αποτέλεσμα μπορεί να σας ξενίσει

Το Botox χρειάζεται τρεις έως πέντε ημέρες για να ενεργήσει. Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα γίνεται εμφανές μέσα σε δύο εβδομάδες από την εφαρμογή. Μπορεί τις πρώτες μέρες να έχετε μία περίεργη αίσθηση στο σημείο εφαρμογής. Επίσης, μερικές φορές η ένεση Botox σε μια σημείο μπορεί να επηρεάσει μια άλλη περιοχή – για παράδειγμα, μία ένεση πολύ χαμηλά στο μέτωπο για να μειωθούν οι ρυτίδες πάνω από τα φρύδια μπορεί τελικά να καταλήξει να μειώνει τα φρύδια, κάτι που δεν είναι πάντα ιδανικό.

7. Δεν είναι μόνο για γυναίκες

Από όλες τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, το Botox είναι πραγματικά αρκετά δημοφιλές στους άνδρες. Είναι μια από τις πιο κοινές διαδικασίες που επιλέγουν να κάνουν οι άντρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα έχει καθιερωθεί ο όρος «Bro-Tox», καθώς έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του στον ανδρικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια.

8. Δεν είναι για πάντα

Το Botox διαρκεί μόνο τρεις μήνες περίπου, οπότε χρειάζεται συντήρηση κάθε τρεις έως έξι μήνες. Επειδή προορίζεται μόνο για να χαλαρώσει προσωρινά τους μύες σας, φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και θα παρατηρήσετε ότι η ρυτίδα αρχίζει να εμφανίζεται ξανά.