ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Φραγή στην υπεριδρωσία σε μασχάλες, χέρια, πέλματα

Βλέπουμε συχνά βρεγμένα χέρια στην χειραψία, ανθρώπους με βρεγμενα ρούχα στις μασχάλες, αλλά και γυναίκες με τραυματισμούς στα πόδια από ατυχήματα λόγω της υπεριδρωσιάς στα πέλματα.

Πρόκειται για μια τουλάχιστον αμήχανη κατάσταση.

Τί είναι η υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.

Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα και συχνότερα μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Η υπεριδρωσία διακρίνεται στην πρωτοπαθή και στη δευτεροπαθή.

Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ενώ στην περίπτωση της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας τα αίτια είναι άλλα νοσήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή ιδρώτα π.χ. νοσήματα θυρεοειδούς, μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές.

Στην περίπτωση της υπεριδρωσίας ο γιατρός σας θα σας δώσει μία σειρά εξετάσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπεριδρωσία.

Στην δευτεροπαθή υπεριδρωσία η θεραπεία περιλαμβάνει μόνο την αντιμετώπιση της κύριας νόσου.

Η εστιακή πρωτοπαθής υπεριδρωσία εμφανίζεται κυρίως στις μασχάλες, στα πέλματα, στις παλάμες αλλά και στο πρόσωπο. Παλαιότερες θεραπείες με ιοντοφόρηση ή αντιιδρωτικές ουσίες δεν έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σοβαρά περιστατικά ενώ επίσης χειρουργικές θεραπείες π.χ. χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων ή συμπαθεκτομή γίνονται πλέον σπάνια.

Η λύση στο botox

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης Α.

Το botox (αλλαντική τοξίνη τύπου Α) αναστέλλει την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων και μειώνει την εφίδρωση.

Ο γιατρός σας αρχικά, θα σας κάνει ένα ειδικό Test αμύλου- ιωδίου (Minor) με το οποίο θα χρωματιστούν ξεκάθαρα όλες οι υπεριδρωτικές περιοχές.

Στη συνέχεια θα σχεδιάσει τις υπο θεραπεία περιοχές, θα τις χωρίσει σε μικρότερες περιοχές και θα εγχύσει την βοτουλινική τοξίνη σε αυτές τις περιοχές.

Το αποτέλεσμα θα αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες ημέρες σταδιακά. 

Χρησιμοποιείται στις μασχάλες, στις παλάμες και στα πέλματα. 

Η διάρκεια του αποτελέσματος είναι από 6 εώς 9 μήνες.

Καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος έχει η περιοχή των μασχαλών που μπορεί να φθάνει και τον ένα χρόνο. 

Μετά από τη θεραπεία

Μετά τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με botox πρέπει να αποφευχθεί το τρίψιμο της υπό θεραπεία περιοχής.

Επίσης να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή γι΄αυτό η έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύονται για τρία 24ωρα μετά τη θεραπεία της υπεριδρωσίας με botox. 

Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία γιατί δεν σταματάει την φυσιολογική έκκριση του ιδρώτα, αλλά τη μειώνει.