ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ TOTAL-MAKEOVER.GR

Ξανθελάσματα βλεφάρων – τι είναι και πώς φεύγουν

Ξανθελάσματα είναι κίτρινες πλάκες που εμφανίζονται στην εσωτερική περιοχή των βλεφάρων και συχνότερα στα πάνω.

Το ξανθέλασμα μπορεί να είναι μαλακό, ημίσκληρο, ή σκληρό. Συχνά είναι συμμετρικά και αφορούν και τα 4 βλέφαρα. Το ξανθέλασμα έχει την τάση να εξελίσσεται και να γίνεται μόνιμο. Η ονομασία του προέρχεται από το ξανθός και έλασμα.

Οι μισές από αυτές τις βλάβες συνοδεύονται με αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα. Μερικές από αυτές συνοδεύονται με διαταραγμένη σύνθεση λιποπρωτεινών όπως χαμηλά επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης (HDL). Αυτό συμβαίνει σε άτομα με τύπου ΙΙ υπερλιπιδαιμία.

Έπειτα από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με ξανθελάσματα σε ποσοστό μέχρι και 55% μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση μόνο θα πρέπει να γίνει θεραπεία της υπερχοληστεριναιμίας για την αποφυγή καρδιαγγειακών επιπλοκών του ασθενούς στο μέλλον.

Η ηλικία που εμφανίζονται είναι από 15-73 ετών με μέγιστο την ηλικία των 40-50.

Όταν εμφανισθούν παραμένουν σταθερά ή μεγαλώνουν και οι ασθενείς παραπονούνται για αισθητικούς λόγους. Οι βλάβες δεν επηρεάζουν την όραση.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την αφαίρεση των ξανθελασμάτων των βλεφάρων. Τέτοιες είναι η χειρουργική αφαίρεση με τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής με τη βοήθεια των laser CO2, χημικό πίλινγκ, κρυοθεραπεία.

Τα ξανθελάσματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Οι στατιστικές δείχνουν ποσοστά της τάξης του 40%. Οι υποτροπές συμβαίνουν στον 1ο χρόνο και μάλιστα στα άτομα με διαταραχές χοληστερίνης -λιπιδίων και περισσότερα σε αυτά που είχαν ξανθελάσματα και στα 4 βλέφαρα.